U Novskoj potpisan ugovor za projekt “Centar gaming industrije” – faza I

imp

Smz Image 2024 06 04 13 40 36 615

U Novskoj je u utorak, 4.lipnja, potpisan ugovor za projekt “Centar gaming industrije” – faza I. Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora SMŽ Andreja Šeperac, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, župan Ivan Celjak te gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

 

Ove godine počinje izgradnja Gaming centra u Novskoj za što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo bespovratna EU sredstva u iznosu od 26,3 milijuna eura za prvu fazu.

 

Projekt Centra gaming industrije, svojevrsni kampus, nastavak je uspješnog gaming inkubatora Sisačko-moslavačke županije. Centar, prvi takav u Europi, prostirat će se na gotovo 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska, a uključuje inkubator i akcelerator gaming industrije, infrastrukturu za sveučilišne studijske programe u području gaming industrije te sve pripadajuće studentske i sportske sadržaje.

 

Pokrećemo jednu novu fazu gaming industrije ovdje u Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Izuzetno mi je drago da ste svojom kreativnošću i idejama pridonijeli jednoj velikoj transformaciji Sisačko-moslavačke županije koja je bila poznata po industriji. Ovo područje Hrvatske, koje je pripadalo nekadašnjoj industriji, sa snagom i aktivnošću pretvara se u industriju budućnosti, a to je digitalna transformacija. Ovakav projekt će biti jedinstven i privući će mlade ljude u Novsku.“, izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

 

Projekt „Centar gaming industrije“ uvršten je na listu strateških projekata Republike Hrvatske, a prva faza projekta obuhvaća izgradnju i uspostavu fakulteta usmjerenog na razvoj i izradu video igara, izgradnju studentskog smještaja te popratne javne i sportsko-rekreativne infrastrukture.

 

Župan Celjak zahvalio je svima koji sudjeluju u realizaciji ovog projekta, posebno predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću koji, kako je rekao župan, od prvog dana iskazuje razumijevanje za realizaciju ovog projekta, ali i svih drugih projekata na području Sisačko-moslavačke županije.

Ovaj je projekt jedan od strateških projekata za Republiku Hrvatsku koji je izuzetno važan za grad Novsku i Sisačko-moslavačku županiju. Prva faza izgradnje kampusa obuhvaća izgradnju fakulteta, studentskog doma te popratnog sportsko-rekreacijskog sadržaja, a ono što je također iznimno važno za Novsku i našu županiju je dolazak mladih ljudi, zasnivanje obitelji i siguran sam da će mnogi mladi ljudi u Novskoj pronaći svoj dom i razvijati svoje poslovanje. Da će to biti tako vidimo i po primjeru poduzetničkog inkubatora u Novskoj gdje je trenutno oko 80 tvrtki.“, rekao je župan Celjak.

 

Nositelj projekta je Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, a partneri Sisačko-moslavačka županija, Razvojna agencija SIMORA i Grad Novska.

Sisačko-moslavačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je u svoje srednje škole uvela nove smjerove obrazovanja – tehničara za razvoj video igara i tehničara za robotiku. Program tehničar za razvoj videoigara provode Tehnička škola Sisak i Srednja škola Novska, a smjer tehničar za robotiku učenici mogu pohađati u Tehničkoj školi Sisak koja je ujedno jedina škola u Hrvatskoj s tim programom.

 

U organizaciji Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1, Razvojne agencije SIMORA i Sisačko-moslavačku županiju, u Novskoj se već treću godinu provodi ljetni gaming kamp namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola. Polaznici kroz sedam dana kampa imaju priliku upoznati svijet videoigara, vrhunsku tehnologiju inkubatora PISMO te naučiti izraditi vlastitu videoigru.

 

Osim industrije video igara u Novskoj, Županija u Sisku gradi i Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak, osmišljen kao suvremeni centar namijenjen pružanju novih, inovativnih znanja u području elektrotehnike i računalstva te unapređenja strukovnog obrazovanja u Sisačko-moslavačkoj županiji, a koji će biti opremljen najmodernijom opremom i tehnologijom koju nema gotovo nitko u cijeloj Hrvatskoj.

 

Sisačko-moslavačka županija nakon razornog potresa i brojnih građevinskih radova usmjerenih na obnovu sada s ovakvim projektima razvojnog karaktera ide korak dalje. Ide prema revitalizaciji, razvoju i novim industrijama te stvara jedno bolje, kvalitetnije i modernije okruženje u skladu s novim vremenima.“, zaključio je ministar Šime Erlić.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije