U našoj županiji ukupno njih 18 pozitivno na COVID-19

nn

Na današnji dan, u našoj županiji je 18 stanovnika pozitivno na korona virus, a izliječeno je njih 2 – doznajemo od županijskog Stožera civilne zaštite. Kod četrdeset pacijenata uzeti su uzorci za laboratorijsku pretragu na korona virus, dvadeset i šest je negativno, a četrnaest je još u izradi.

Situacija je stabilna i mogu potvrditi da zadnjih dana nismo imali previše oboljelih. Ukupno je u našoj županiji registrirano 24 pozitivnih pacijenata, od toga 20 stanovnika naše županije, a 4 osobe su stanovnici drugih županija. Od ovih 20 pozitivnih u našoj županiji, 2 je izliječeno, postali su negativni, tako da u ovom trenutku imamo 18 pozitivnih na korona virus. Od toga je 4 na liječenju u jedinici intenzivne njege u bolnici, a imamo i rezervne položaje u Lječilištu Topusko gdje smo mobilizirali C dilataciju Top termi, a bit će mobilizirano i Lječilište kao sekundarni centar za blaže oblike pozitivnih na COVID 19“, rekao je župan Ivo Žinić i pozvao javnost da se apsolutno pridržava svih mjera opreza i zaštite propisane od strane Stožera.

Kad je pak riječ o zaštitnoj opremi, „imamo je dovoljno“ – kaže župan.

„Ovog trena i ja i svi ravnatelji bolnica, domova zdravlja i svih institucija možemo potvrditi da imamo dovoljno zaštitne opreme i potrebnih sredstava. Ukoliko ima donatora koji žele učiniti dobro djelo, pozivam ih da to učine preko Stožera. Naravno da su sve donacije dobrodošle, no neke pojedinačne donacije nisu dobre jer nemamo kompletnu evidenciju i ne možemo onda voditi cijeli proces onako kao bi mogli da se sve vodi centralizirano“, naglasio je župan Žinić, dodavši da se za Uskrs očekuje dolazak povratnika iz drugih zemalja, no da će svi oni po dolasku biti u samoizolaciji minimalno 14 dana.

Kad je riječ o trenutno pozitivnih 16 stanovnika naše županije, njihovo zdravstveno stanje, doznajemo od doktora Tomislava Dujmenovića, ravnatelja sisačke bolnice, nije kritično.

„Svi bolesnici koji su kod nas hospitalizirani na Odjelu infektologije su srednje teške kliničke slike, dakle svi oni su razvili bilateralnu upalu pluća, ali još uvijek su to srednje teški bolesnici koji ne zahtijevaju respiratore, tako da je to za sad sve pod kontrolom“, rekao je Dujmenović.

Od zdravstvenih djelatnika u našoj županiji, u samoizolaciji je 5 liječnika, 15 medicinskih sestara, 2 inženjera medicinske radiologije, te jedan fizioterapeut, no zdravstveni sustav je, poručuju iz Stožera, stabilan.

A Županijski stožer civilne zaštite danas je razmatrao i neke nove odluke. Jedna od najvažnijih je svakako mogućnost otvaranja zelenih tržnica.

„Želim reći da se ovo odnosi prvenstveno na naše velike gradove, dakle Sisak, Petrinju, Novsku, Glinu i Kutinu, koji imaju tržišne prostore – dakle, danas u 10h na konferenciji koju smo mi načelnici županijskih stožera imali sa središnjim stožerom, dane su nam određene upute, da ih proslijedimo mjerodavnim stožerima lokalnih jedinica, što smo mi i učinili. Sad je u tijeku razmatranje jedinica lokalnih uprava o mogućnosti ispunjavanja propisanih uvjeta za otvaranje tržnica i očekujemo da će se svi očitovati. Kad prikupimo informacije, proslijedit ćemo ih na Nacionalni stožer na davanje suglasnosti za otvaranje tržnica u pojedinim našim gradovima“, rekao je načelnik županijskog stožera, dožupan Roman Rosavec, napomenuvši da će se konferencije županijskog Stožera od sad odvijati dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom, a sve u cilju pravovremenog informiranja javnosti.

photo: ilustracija

najčitanije