U Lječilištu Topusko otvoren kabinet za senzornu integraciju

imp

Senzorna Integracija Topusko 10

Obilježavajući Međunarodni dan fizikalne terapije, koji se od 1951.godine obilježava 8.rujna, u zgradi Blatnih kupki, u sklopu Lječilišta Topusko otvoren je potpuno opremljen kabinet za provođenje terapije senzornom integracijom, koji je namijenjen djeci s teškoćama u razvoju.

Senzorna integracija je neurološki proces koji organizira osjete iz okoline i tijela te omogućava funkcionalno korištenje tijela u okolini, odnosno riječ je o organiziranju osjeta kako bi osoba mogla aktivno i funkcionalno sudjelovati u aktivnostima svakodnevnog života.

 

Otvorenjem ovog kabineta uvelike je poboljšana kvaliteta pružanja usluga i olakšati pristup i dostupnost terapiji roditeljima s djecom kojoj je ta vrsta terapije potrebna, kao i umanjiti troškovi i vrijeme putovanja roditelja, koji su terapiju provodili u drugim gradovima.

 

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana fizikalne terapije je skretanje pozornosti javnosti na rad fizioterapeuta i njihov doprinos zdravlju ljudi.
Upravo na tom izvrsnom radu i velikom doprinosu zdravlju ljudi, pacijenata Lječilišta Topusko, čestitao je župan Ivan Celjak, koji je fizioterapeute pozdravio na trgu ispred hotela u Topuskom, gdje su im se obratili i načelnik Općine Kuzmić i ravnatelj Lječilišta Mosler.

Župan Celjak je uz čestitku za Međunarodni dan fizikalne terapije u prvi plan stavio vrijedne i kvalitetne djelatnice i djelatnike Lječilišta Topusko: „Prije svega želim čestitati i zahvaliti svima vama, koji se bavite plemenitim poslom, koji ima za cilj očuvati i unaprijediti zdravlje.“

 

Pred nama je, rekao je župan Celjak, uređenje zgrada Toplica i Zdravstveno-rekreacijskog centra, unutarnjeg bazena i wellnessa: „Zadatak koji smo dali projektantima je bio da urede taj prostor da bude najmoderniji i najkvalitetniji wellness u Hrvatskoj. Tako da nas idućih 5 ili 10 godina ne može nitko stići u kvaliteti.“

A na tu smo se razinu odlučili, nastavio je župan, zbog ljudi u Topuskom i njihovih kvalitetnih rezultata. U okvirima Lječilišta Topusko Županija obnavlja i zgradu kinematografa i Vilu Zelengaj.
Osvrnuo se i na važne projekte, koje Sisačko-moslavačka županija provodi na cijelom svom području: „Trenutno je u obnovi zgrada Jodnog lječilišta u Sisku, međutim, nećemo samo obnoviti postojeću zgradu, nego ćemo još izgraditi jednu zgradu. Ta nova zgrada će imati 4 unutarnja bazena i proširit ćemo mogućnosti pružanja usluge fizikalne medicine i rehabilitacije. Osim Siska, razvijamo fizikalnu medicinu i u Petrinji, tamo će ona imati svoju zgradu, s unutarnjim bazenom. Isto tako smo osigurali fizikalnu terapiju za područje općina Sunja, Hrvatska Dubica, Majur, Donji Kukuruzari, Dvor i grada Hrvatsku Kostajnicu. U Domu za starije osobe Sisak uredili smo prostor za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, kao i u okviru NPB Popovača.“

 

Nakon svečanih obraćanja, uslijedila je pokazna vježba opuštanja. Župan Celjak se sa suradnicima pridružio demonstraciji vježbi za kraj dana – Afterwork Exercise, koju su upriličili fizioterapeuti Lječilišta Topusko. Vježbe, kojima bi trebalo označiti kraj svakog radnog dana zajedno sa starijim kolegama, vježbali su i učenice i učenici Srednje škole Topusko.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije