U Hrvatskoj Kostajnici u funkciji protupoplavni montažno demontažni sustav

imp

Vodostaji Kostajnica Smž 1

Hrvatska Kostajnica sigurnija je uz novi montažno-demontažni sustav obrane od poplava, rekao je to generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković prilikom jučerašnjeg posjeta Hrvatskoj Kostajnici, u kojoj su, zbog visokog vodostaja Une, na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

 

Vodostaji Kostajnica Smž 3

 

Ovaj visoki vodostaj je i prvi test novog sustava, koji je u ovom pounjskom gradu objedinio potrebu zaštite grada od nabujale vode s potrebom zaštite njegove vizure u vrijeme kad Una ne prijeti.
Montažno-demontažni sustav je u funkciji, naglasio je Đuroković dodajući da u Hrvatskoj Kostajnici nije napravljeno samo 540 m tog sustava, već je ukupna dužina linije obrane od poplave 1 520 m. Vrijednost ulaganja je 4,25 milijuna €, a i montažno-demontažna oprema je na razini vrijednosti od 600 000 €.

 

Vodostaji Kostajnica Smž 1

 

Sustav je složen u neka dva dana, a radove je izvodilo samo dvadesetak ljudi, što u odnosu na prijašnje intervencije u borbi protiv poplave, kad je na terenu bilo do 250 pripadnika oružanih snaga, vatrogasci, licencirane tvrtke, petstotinjak ljudi ukupno, predstavlja veliku racionalizaciju i povećanje sigurnosti građana i njihove imovine.

 

Vodostaji Kostajnica Smž 2

 

Zamjenik župana Mihael Jurić, koji je zajedno s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom pratio posjet generalnog direktora Đurokovića, pohvalio je novi sustav obrane od poplave i njegovu učinkovitost, dodajući kako se nada da ćemo ovakve sustave u budućnosti vidjeti i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

 

Vodostaji Kostajnica Smž 4

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

najčitanije