U Hrvatskoj Kostajnici otvorena infoploča o Gordanu Ledereru

imp

261020211635275785.jpeg

Na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice, na kojemu je 10. kolovoza otkriveno spomen-obilježje Gordanu Ledereru, snimatelju HRT-a koji je poginuo na radnome zadatku 1991., u petak, 25.rujna, svečano je otvorena i informacijska ploča, koja osim podataka o Ledereru daje i poveznicu na internetsku stranicu posvećenu poginulomu snimatelju.

S pomoću posebnoga QR koda, koji se nalazi na toj ploči u blizini spomen-obilježja Slomljeni pejzaž, posjetitelji će putem svojih mobilnih telefona moći posjetiti stranicu http://www.hrt.hr/gordan-lederer te dobiti sve informacije o Gordanu Ledereru i njegovu radnome i životnome putu, okolnostima pogibije ratne 1991. te informacije o izgradnji spomenika.

Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž autorsko je djelo akademskoga kipara Petra Barišića, a idejno su ga osmislili i izveli arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić prema narudžbi i odabiru Hrvatske radiotelevizije. Voditelj projektnoga tima za izradu spomenika je Milan Bešlić, a cijelo spomen-područje uređeno je u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Grada Hrvatske Kostajnice.

Nakon otvaranja informacijske ploče i posebne stranice posvećene Gordanu Ledereru u Hrvatskoj Kostajnici otvoren je i PRESS film festival posvećen ratnomu novinarstvu, a prvi prikazani film, Ophodnja u suton, rekonstrukcija je pogibije Gordana Lederera. Na festivalu će biti prikazani i filmovi Anatomija jedne smrti i Obzor, koji također govore o Gordanu Ledereru.