U Hrvatskoj Kostajnici izgrađen najmoderniji sustav obrane od poplava

Hrvatska Kostajnica Poplave 1

Na posljednjoj sjednici Vlade njen potpredsjednik i ministra branitelja Tomo Medved govorio je o zaštiti od štetnog djelovanja voda i obrane od poplava na području naše županije.

 

Istaknuo je da je za 21 projekt sanacije, rekonstrukcije i izgradnje nasipa te sanacije klizišta na tom području ugovoreno radova za više od 66 milijuna eura.

 

„Završeni su radovi na lijevoj obali Save kod Palanjka i Hrastelnice, desnoj obalio rijeke Gline u Glini, desnoj obali Kupe u Brestu, lijevoj obali Petrinjčice u Petrinji kao i izgradnja obrambenog zida na desnoj obali Save u Uštici. Isto tako završeni su radovi na sustavu obrane od poplave u Topuskom. Uskoro završavaju radovi rekonstrukcije detaljne kanalske mreže Preloščica – Hrastelnica – Šašna Greda duge čak 35,8 km i vrijednosti 2,8 milijuna eura.“, rekao je ministar Medved dodajući da se radovi nastavljaju i u Galdovu i Starom Pračnu.

„Nastavljaju se radovi rekonstrukcije nasipa lijeve obale Kupe na dionici Staro Pračno – Stara Drenčina vrijednosti 4,8 milijuna eura, izgradnje obaloutvrde na lijevoj obali Save u Galdovu vrijednosti 2,4 milijuna eura, izgradnje obaloutvrde na obali Kupe u Starom Brodu vrijednosti gotovo milijun eura te rekonstrukcija pregrade u koritu Sunje vrijednosti 1,4 milijuna eura.“, kaže Medved.

 

Posebno je naglasio da je u svrhu trajne obrane Hrvatske Kostajnice od visokih voda Une izgrađen najmoderniji sustav obrane od poplava napravljen od montažno-demontažnih elemenata, prvi takav u Hrvatskoj. Projekt je vrijedan više od 3,6 milijuna eura te će uskoro, nakon tehničkog pregleda, biti stavljen u uporabu.

 

”Ove aktivnosti zaštite od poplava provode se sustavno i kontinuirano te dodatno osnažuju i podupiru zacrtane ciljeve Vlade u pogledu revitalizacije Sisačko-moslavačke županije.”, poručio je Medved.

 

 

Foto – Daniel Pavlić

najčitanije