U Glini se završava naselje sa 74 montažne kuće

imp

Glina Banovi Dvori (8)

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić obišao je danas kontejnersko naselje „Mali dom“ te u prostoru Hrvatskog doma održao radni sastanak sa županom Ivanom Celjakom i gradonačelnikom Ivanom Jankovićem sa suradnicima.

Nakon sastanka ministar Bačić je posjetio naselje „Banovi dvori“, prostor u kojem Sisačko-moslavačka županija gradi 74 montažne kuće, koje će, potpuno opremljene i namještene, biti upotrijebljene za smještaj ljudi koji su nakon potresa privremeno smješteni u mobilnim stambenim jedinicama – kontejnerima.

 

Ministar Branko Bačić rekao je kako upravo novo naselje visokoenergetskih kuća u Glini svjedoči o velikom opsegu obnove na području Banovine, a posebno javnih zgrada na području grada Siska.

“Ovdje se grade i još tri višestambene zgrade koje se financiraju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ove će zgrade ponajprije služiti za privremeni smještaj, a kasnije će se njima proširiti kapaciteti domova za starije osobe.”, rekao je Bačić.

Dodao je kako je do danas iseljeno 9 od 11 kontejnerskih naselja.

U Sisku je ostao još jedan broj korisnika u modularnim zgradama sastavljenih od kontejnera, koje su prikladnije za smještaj od kontejnera pa ne predstavljaju problem.

 

U Glini je završeno 14 zamjenskih kuća, a tridesetak ih je u izgradnji, a počela je i konstrukcijska obnova privatnih kuća.

“Vrlo dobro je prihvaćen i naš model samoobnove, pa je već otvoreno oko 200 računa na koje je uplaćeno oko 15 milijuna eura, kako bi građani sami obnavljali svoje kuće. Taj model je sada u nastavku i svakodnevno se otvaraju novi računi s jasnijim, jednostavnijim i za građane prihvatljivijim modelom financiranja.“, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ponovio je kako se problemi javne nabave nastavljaju zbog nedostatka građevinske operative, a da nije bilo tog problema danas bi bilo oko 300 novih gradilišta na području stradalom od potresa.

Sisačko-moslavačka je županija dosad u državne stanove uselila 32 obitelji, istaknuo je u Banovim dvorima župan Ivan Celjak.
„Danas smo nazočili iseljavanju posljednje stanovnice kontejnerskog naselja u Glini, koja je danas uselila u županijski stan. Sisačko-moslavačka županija do sada je obnovila, opremila i uselila 32 obitelji u 32 stana, posljednjih 17 stanova smo uredili prije nekoliko mjeseci. Od tih 17 stanova ministarstvo nadležno za graditeljstvo dalo nam je 15 stanova, a 2 stana smo dobili od Zavoda za mirovinsko osiguranje.“ rekao je župan.

Zahvalio je ministru Branku Bačiću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na povjerenju koje su ukazali Sisačko-moslavačkoj županiji da gradi kuće za privremeno stambeno zbrinjavanje sugrađana koji su u potresu izgubili svoje domove: „Zakon o obnovi je stupio na snagu 23. veljače ove godine. Od tada do danas proveli smo sve potrebne postupke i izgradili u Glini 74 kuće, danas će i posljednja kuća biti stavljena pod krov. Petnaestak kuća je potpuno opremljeno i u narednom razdoblju očekujemo uređenje okoliša, završne radove i skoro raspisivanje javnog poziva za privremeni smještaj u kuće u Glini, ali isto tako u kuće u Petrinji. U Petrinji smo postavili konstrukciju 57 kuća i očekujemo završetak kuća i u Glini i u Petrinji i useljavanje u te kuće tijekom listopada.“

U naselju Banovi dvori, smještenom u prostoru iza Doma za starije osobe Glina, od njegove 74 kuće, 62 su kuće površine 45 m 2 , s dvije spavaće sobe, potpuno uređenom i opremljenom kupaonicom, dnevnim boravkom, kuhinjom, blagovaonicom. 12 kuća su površine 35 m 2 . Svaka kuća ima svoj prilaz, predviđeno mjesto za parking automobila, imat će i zelenu površinu, terasu, a svakoj od 74 kuće, rekao je župan Celjak, bit će pridružena površina koju će stanovnici moći obrađivati kao vrt.

 

Osim naselja sa 74 kuće u Glini, u tijeku je uređenje i naselja sa 57 kuća u Petrinji, koje će biti useljene do kraja listopada, a tridesetak će ih se graditi u Sisku.

 

Gradonačelnik Ivan Janković je napomenuo kako su na području Gline svi projekti, koji su bili financirani iz Fonda solidarnosti ostvareni, a trenutačno su u tijeku radovi obnove na sedam objekata.

 

Na sastanku je, kako je rekao, dogovoreno da Vlada i Županija financijski pomognu veće projekte, kao što je gradski trg, sportsko-rekreacijski centar i autobusni kolodvor i drugi.

 

U novom naselju je petnaestak kuća već potpuno namješteno, u svima su završene instalacije i predstoji prikapčanje na infrastrukturu, zatim uređenje okoliša i asfaltiranje prometnica.

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije