U Glini otkriven “Spomenik Domovini” i obilježena obljetnica predaje neprijateljske vojske

imp

Spomenik Domovini Glina

U utorak, 8. kolovoza, ispred zgrade Policijske postaje Glina svečano je otkriveno spomen-obilježje „Spomenik Domovini“, kip hrvatskoj nezavisnosti autora akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Kip Spomenik Domovini, izrađena je kao megalit, u hrvatskom istarskom kamenu. Na skulpturi su oblikovanim likovni geometrijski oblici i elementi od kockica simbola hrvatskog grba kao štita i kugli do inverzijskih krhotina po kamenu, naličja valjka stošca, kruga, koje simbolično podsjećaju na krhotine rata od topovskih kugla i metka, koji su razarale i lomile ali ne i slomile otpor hrvatskih branitelja.

Nakon otvorenja Spomenika Domovini, u Donjem Viduševcu, na mjestu potpisivanja predaje 21. korpusa neprijateljske vojske, održana je prigodna svečanost na kojoj su nazočili izaslanik Predsjednika RH brigadir Ivica Kranjčević, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane Božo Purgar, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

 

Župan Celjak je u svom obraćanju naglasio kako je 8. kolovoza 1995. godine datum koji je trajno upisan u hrvatsku povijest:

„To je dan kad je završen Domovinski rat. Završetak Domovinskog rata znači prestanak ubijanja hrvatskih civila, prestanak ubijanja hrvatskih branitelja, prestanak granatiranja naših domova, kuća, stanova, bolnica, škola, vrtića… Završetak Domovinskog rata znači povratak djece u vrtiće, škole, na dječja igrališta. Međutim, Domovinski rat nije završio sam od sebe, završio je pobjedom Hrvatske vojske, pobjedom hrvatskih branitelja i zato su hrvatski branitelji najveći junaci hrvatske povijesti, koji su nam osigurali samostalnost, neovisnost i slobodu. Ne smijemo nikad zaboraviti, nastavio je župan, žrtve za Domovinu, ni branitelje, ni civile. Ne smijemo zaboraviti ni Baćin, ni Kostriće, ni 44 masovne grobnice na području Sisačko-moslavačke županije i nikada ne smijemo dopustiti da se takvo zlo ponovi, rekao je Celjak i završio obraćanje riječima: „Hrvatski branitelji, hvala vam za Domovinu!“

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije