U Glini obilježen početak oružanog otpora srpskom agresoru

imp

Glina Tomislav Rom 1

U Glini je u ponedjeljak, 26.lipnja, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova svečano obilježena 32. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području i pogibije policajca Tomislava Roma u napadu pobunjenih Srba na glinsku policijsku postaju. Bio je to prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku.

 

Podsjetimo, tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991. godine, odmah nakon Ustavne odluke Hrvatskog Sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini te na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini s ciljem protjerivanja Hrvata s tog područja.
Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Proglašenje neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine, Hrvati su u Glini dočekali s ushićenjem, međutim istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji.

Stoga je 26. lipnja 1991. godine napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4:30 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku, odnosno napad na instituciju suverene države nakon proglašenja Hrvatske neovisnosti.

 

Komemorativna je svečanost počela mimohodom predvođenim ratnim zastavama prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, „Suza“.
Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

glina tomislav rom 10

Uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja svečanom programu prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina s čelnicima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i načelnicima policijskih uprava, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, brigadni general Perica Turajlija – izaslanik ministra obrane i savjetnik ministra, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, pripadnici Specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici crkvenih vlasti, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija te sudionici 16. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“.

 

„Naša je dužnost da se sjećamo onih koji su stali u obranu, onih koji su bili prvi, a prva je bila hrvatska policija. Neprijatelj je vrlo dobro znao, da ukoliko se slomi otpor unutar hrvatske policije da će ostvariti svoj cilj. Nije ostvario cilj zbog toga što su policijski službenici ovdje u Glini hrabro ispunjavali svoju ustavnu zadaću, da štite sigurnost.“, rekao je ministar Božinović ističući da se Ministarstvo unutarnjih poslova u svakoj ovakvoj prigodi prisjeća uloge hrvatske policije i svih hrvatskih branitelja, ali i snage i jedinstva kojima je u tim kritičnim razdobljima pokazao hrvatski narod.

 

U jutarnjim satima obitelj poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma, izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zarobljeni policijski službenici te sudionici 16. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ položili su vijence i zapalili svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.

 

Mimohodom predvođenim ratnim zastavama okupljeni su se od Spomenika prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu uputili prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu „Suza“, gdje je nastavljena ceremonija polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

 

„Svi smo danas ovdje, ujedinjeni kako bi izrazili svoju trajnu zahvalnost i sačuvali sjećanje na one kojima dugujemo današnji prosperitetnu državu članicu Europske Unije.“, zaključio je ministar.

 

Svetu misu u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić i generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

 

 

Foto – PU sisačko – moslavačka

Foto: PU sisačko - moslavačka

najčitanije