U Glini do kraja godine dovršetak i tri stambene zgrade

imp

Bačić Glina 2

Do kraja godine u Glini će biti dovršena gradnja još tri višestambene zgrade s ukupno 57 stanova za zbrinjavanje građana čije su stanovi i kuće stradali u potresu, a do sada je na području Gline izgrađeno 100 obiteljskih zamjenskih kuća, dok ih je 30 u izgradnji, rekao je u srijedu ministar Branko Bačić prilikom radnog posjeta Glini.

 

Bačić Glina 6

 

Nakon redovnog sastanka s predstavnicima Grada i Županije obišao je nekoliko lokacija obnove od potresa.

 

Izrazio je zadovoljstvo dinamikom obnove i činjenicom da je započela i konstrukcijska obnova obiteljskih kuća.
Dodao je kako je „s obzirom na kapacitete ministarstva i građevinske operative u Hrvatskoj u ovome trenutku teško ubrzati obnovu.“

 

Bačić Glina 1

 

Jedan od pokušaja ubrzanja obnove je tzv. blokovska javna nabava. Blokovske nabave uključuju veći broj zgrada na jednom području za koje će se istovremeno provoditi obnova, a dvije takve za područje grada Siska već su pri kraju. Riječ je o rušenju i gradnji kompleksa sastavljenog od pet zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda u Sisku, te obnovi 19 zgrada u Rimskoj ulici. Na području Zagreba u tijeku je postupak javne nabave izvođača za blok Mali Vatikan te Blok 20.

 

Bačić Glina 3

 

Ministar Bačić u Glini je obišao i gradilišta četiri višestambene zgrade s ukupno 70 stanova. Do kraja godine u planu je završiti i useliti 57 stanova, a do Uskrsa iduće zgrade i 13 stanova u tzv. APN-ovoj zgradi koja se gradi temeljen Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

 

Glina time dobiva značajno povećanje stambenog fonda za čak 122 stambene jedinice budući da je uz ove četiri zgrade, krajem 2023. godine završila izgradnja još četiri zgrade i ti su stanovi već useljeni.

 

Bačić Glina 4

 

Ministar Bačić obišao je i gradilište na obnovi obiteljske kuće u Glini.

„Zadovoljni smo dinamikom, ali to zadovoljstvo ne možemo iskazati dok svi građani čije su kuće i stanovi stradali u potresu nisu smješteni u svoje obnovljene domove“, rekao je ministar.

 

Dodao je kako se traži način stambenog zbrinjavanja i za građane koji nemaju pravo na obnovu, ali su u potrebi. Prvi korak je njihov smještaj u mobilne drvene kuće koje su već počeli koristiti.

 

U Roviškoj, selu kod Gline, obitelj Jurković je prije nekoliko dana uselila u svoju novu zamjensku kuću. Sretni su i zadovoljni, jer, kažu, sad imaju siguran krov nad glavom. Ministar Branko Bačić zahvalio im je na strpljenju i razumijevanju te poželio puno sretnih trenutaka u njihovom novom domu.

 

Bačić Glina 5

 

Na glinskom području, obnova je u potpunosti završila na gotovo 1000 lokacija dok je u gradilištima njih trenutno 122.

 

Slijedeći izazov u obnovi je obnova samog središta Gline. Taj dio grada neće biti moguće u potpunosti obnoviti u skladu s Zakonom o obnovi, kazao je ministar te dodao kako je upravo obnova središta Gline bila i jedna od tema na radnom sastanku s gradonačelnikom Gline Ivanom Jankovićem od kojeg je zatražio prijedloge za obnovu središte Gline i načine kako bi se ta obnova i revitalizacija realizirala.

 

Gradonačelnik Janković najavio je da će Grad Glina do kraja godine Vladi RH i javnosti predstaviti program obnove središte Gline, grada od velikog značaja u hrvatskoj povijesti.

 

 

 

Izvor i fotografije – Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

najčitanije