U četiri stambene zgrade u Glini useljeni prvi stanari

imp

Ključevi Glina 7

Četiri stambene zgrade koje su u Glini izgrađene u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija za ljude čiji su domovi stradali u potresu dobile su svoje prve stanare.
Ključeve su stanarima uručili predsjednik Vlade Andrej Plenković i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posebno je pozdravio nove stanare u ove, kako je rekao, četiri lijepe zgrade u koje će useliti 52 obitelji, 107 korisnika ukupno, projekt vrijedan 9,3 milijuna €. Ovo su prve zgrade izgrađene u Glini nakon 40 godina, rekao je: „Nažalost, to je sve uvjetovano velikim potresom, koji nas je sve zajedno pogodio prije skoro tri godine. Znam da su mnogi od vas puno propatili u ovom razdoblju, da su morali umjesto u svojim domovima živjeti u kontejnerskim naseljima, što u Glini, što u Petrinji, što u Sisku. Hvala vam svima na strpljenju, što ste to izdržali.“

 

Zahvalio je i ministrima Medvedu, koji je bio od prvih dana na terenu, i Bačiću koji se maksimalno, sa svojim suradnicima, angažirao od kako je preuzeo dužnost, da se ubrzaju svi procesi, da nema više kontejnerskih naselja na Banovini, da su svi bili privremeno zbrinuti u adekvatnim, čvrstim prostorima.
„S ovim, višestambenim zgradama, ovih 20 prvih i 36 drugih, koje je Vlada odlučila izgraditi, ljudima omogućujemo život dostojan čovjeka i to nakon puno muke, nakon potresa. Ove je zgrade izgradio Lavčević. Zahvaljujem i njima kao izvođačima. Zahvaljujem svim ljudima u Ministarstvu graditeljstva, koji su pratili ove projekte. A, ono što je najvažnije, ovi su stanovi u potpunosti opremljeni. Sve je tako da se danas, nakon ključeva, ljudi mogu useliti i da nemaju dodatnih troškova. Još će Vlada pokrivati režije do 160 €, što mislim da je posebno važno, obzirom na okolnosti.“, rekao je premijer.

 

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je istaknuo kako su ove četiri višestambene zgrade građene prema protupotresnim pravilima i najnovijim standardima u graditeljstvu: „Vlada RH, realizacijom ovog projekta osigurala je novi dom za 52 obitelji. Međutim, ovo nisu jedine zgrade na području grada Gline. Još očekujemo dovršetak 3 zgrade iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, isto tako jednu višestambenu zgradu od 13 stanova, koja će se graditi od iduće godine, nacionalnim sredstvima i to je jedna od 36 zgrada koje će graditi Vlada RH na području Sisačko-moslavačke županije, koje će prije svega koristiti naši sugrađani koji su izgubili svoje domove u potresu. Nakon toga, tim stambenim fondom će se raspolagati kroz program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, za kadrovske stanove i za druge potrebe naših sugrađana. Upravo tih 36 zgrada temelj su za demografsku obnovu Sisačko-moslavačke županije. jer, ako smjestimo 50 vojnika u zgrade u Petrinji, koji će tamo doći sa svojim obiteljima, mi smo demografski obnovili Petrinju.“

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije