Turističkoj zajednici SMŽ odobreno 780 000 kuna za razvoj turizma

Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije odobreno je 780 000 kuna za razvoj turizma. Sredstva su osigurana kroz Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i  kontinent.

 

Na natječaj su prijavljena 4 projekta: Razvoj cikloturističke destinacije Sisačko-moslavačke županije, Promjena percepcije županije u poželjnu i zanimljivu destinaciju, Razvoj konjičkih turističkih staza te „Camino Banovina“ – tematska turistička staza.

 

Ova četiri odobrena programa uključuju razvoj novih oblika turizma, privlačenje domaćih i stranih turista, promicanje zdravlja ljudi i edukacije konjičkih turističkih vodiča.  Obzirom da je županiju zadesio razoran potres, nužne su mjere pregleda i obnove postojećih biciklističkih ruta, obnova signalizacija i svega onoga što je potrebno jednom biciklistu koji je na proputovanju ovim krajevima. Drugi dio ovih programa usmjeren je ka dugogodišnjoj tradiciji uzgoja autohtone pasmine Posavca u našoj županiji te prostornoj prednosti za razvoj i unapređenje konjičkih staza, što otvara mogućnost dodatne koristi za sve uzgajivače konja.

 

Razvoj tematske turističke staze ”Camino Banovina” omogućit će cjelogodišnju turističku ponudu. Riječ je o integralnom dijelu hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova – Camino de Santiago, mreže hodočasničkih puteva koji vode prema svetištu Sv. Jakova u Santiagu de Composteli pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe.

 

Područje Banovine i Pokuplja privlače posjetitelje svojom iznimnom sakralnom baštinom. Umjetnost graditeljstva, posebice drvenih kapela predmet su interesa mnogih vjernika, turista, pa i slučajnih prolaznika. Svakako postoji dodatan potencijal za unaprjeđenje ove vrste turizma, jer Sisačko-moslavačka županija u ovom području ima raritetan primjer očuvane narodne, sakralne i graditeljske baštine praćene gastro doživljajima lokalnih OPG-a. Tematska turistička staza Camino de Santiago korak je više i smještanje naše Banovine na turističku kartu Europe.

 

”Neizostavan je i Park prirode Lonjsko polje sa svojim statusom jednog od najvećih i najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi, koji je okosnica privlačenja turista koji su voljni i željni istražiti više. Blizina Moslavine, trsnog gorja te dobra cestovna povezanost stvorili su jednu cjelinu koja u turističkom smislu pridonosi razvoju gospodarstva tih krajeva. Cilj nam je trend posjećivanja kontinentalnih krajeva proširiti i na ostale dijelove naše županije koja itekako ima što za pokazati”, istaknuo je župan Celjak prilikom potpisivanja ugovora.

 

Sisačko-moslavačka županija u okviru svojih ustanova vrši znatna ulaganja u području turizma kako bi se stvorili svi potrebni preduvjeti za jačanje turizma kao gospodarske grane i to kroz energetsku obnovu Lječilišta Topusko, razvija se novi zdravstveno-rekreacijski centar Lječilišta, u tijeku je i izrada projektne dokumentacije dogradnje Lječilišta Jodno u koje se nije značajno ulagalo od vremena Domovinskog rata, a za koji će se proširiti sadržaj zdravstvenih usluga.

 

”Dovršetak autoceste do Zagreba svakako će povećati motivaciju za dolazak u naše krajeve, te povećati vikend posjećenost ponajviše za obitelji s djecom. Dodatnim ulaganjima, modernizacijom i unapređenjem turističke ponude cilj nam je posjetitelje zadržati i na duži period. Jedno od najvećih ulaganja trenutno svakako je u naše Top-Terme Topusko i Lječilište Topusko“, istaknuo je župan Celjak.

 

Temeljem natječaja koji je raspisala i provela Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, financijskim sredstvima Hrvatske turističke zajednice poduprijet će se i dva sisačka programa – Istražite Hrvatsku, upoznajte Sisak te Siskom plovi jedan brod-Juran i Sofija.

 

Sisačko-moslavačka županija kroz svoju turističku zajednicu osim unapređenja svojih potencijala, podržava i rad lokalnih Turističkih zajednica i tradicionalnih programa koji se dugi niz godina održavaju u gradovima i općinama diljem županije. Temeljem natječaja koji je raspisala i provela Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, financijski će se sredstvima Hrvatske turističke zajednice poduprijeti sljedeće manifestacije i programi:

TZG Novska: Lukovo u Novskoj,

TZG Novska: Street Art Festival,

TZG Novska: LARP Novska,

TZO Jasenovac: Dani graditeljske baštine u Krapju,

TZO Jasenovac: Nabava drvenih rasklopnih garnitura, stol + 2 klupe ( 20 kompleta),

TZO Topusko: 21. Dani meda „Zlatna pčela“,

TZO Topusko: Kraljica jezera 2022.,

TZO Topusko: Ride 4 life,

TZO Lekenik: Utrka kupskih čamaca,

TZO Lekenik: Turistička signalizacija,

TZG Sisak: Istražite Hrvatsku – Upoznajte Sisak,

TZG Sisak: Siskom plovi jedan brod – Juran i Sofija,

TZG Petrinja: FLIK – festival lončarstva i keramike,

TZG Petrinja: Tematske staze po Hrastovičkoj gori,

TZG Kutina: Festival vina Moslavina – 28. Izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti,

TZG Popovača: 55. Voloderska jesen.

 

najčitanije