Tri udruge iz područja socijalne skrbi izravno financirane s 375 tisuća kuna

st

Udruge iz područja socijalne skrbi imaju važnu ulogu u osiguravanju normalne svakodnevice najranjivijim skupinama. Posao će im olakšati sredstva koja su im pripala sporazumom o izravnom financiranju udruga iz područja socijalne skrbi koje je nekima od njih danas uručio župan Ivo Žinić.
Prva od njih je Centar za žene Adela, čija je predsjednica, Daša Poredoš Lavor rekla kako su 175 tisuća kuna realna sredstva u skladu s trenutnim prilikama i kako će biti od velike koristi.

‘Sve smo više usmjereni na preventivu, da tajno sklonište bude samo krajnji potez kad se sve druge mogućnosti iscrpe, stoga smo usmjereni ponajviše na savjetovalište. Isto tako, želimo dobru suradnju sa ustanovama, pogotovo s vrtićima, školama i knjižnicama gdje redovito organiziramo razne susrete u svrhu prevencije, unaprjeđenja komunikacije, mirnog učenja i rješavanja sukoba.’

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije dodijeljeno je 100 tisuća. Predsjednica udruge Dijana Smajo svjesna je kako ta sredstva nisu dostatna, no krajnji cilj je da ih sustav, koji u Republici Hrvatskoj nije uređen, prepozna. Sva sredstva, kaže Smajo, odlaze na rehabilitaciju djece.

‘Naša županija ima jako nizak indeks razvijenosti. Roditelji jako teško izdvajaju sredstva s kojima moraju sufinancirati terapije. Tražimo ono što nam sustav nije omogućio. Zato zahvaljujemo Županiji na potpori’, rekla je Smajo.

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije izravno je financirana s 50 tisuća kuna. Predsjednik udruge Danko Tomanić naglasio je kako Dnevni centar slijepih ima veliki značaj kao jedini takav organizirani oblik djelovanja slijepih osoba u Republici Hrvatskoj.

‘U Dnevnom centru radimo s obobama koje nisu rođene slijepe nego su kasnije oslijepile. Njima i njihovim obiteljima potrebna je prilagodba na nove okolnosti i uvjete života. Drago nam je da je Županija to prepoznala.’

Župan je rekao kako vjeruje da će ova sredstva pomoći udrugama u radu, te kako će Županija pokušati pomoći i kroz neke druge izvore.

‘Sve tri udruge sam nekoliko puta obišao i vidio da tu postoji puno ljubavi prema poslu kojeg obavljaju i kako se radi o volonterskom pristuou kako bi se pomoglo onima kojima je potrebno. Čestitam im na ugovorima i želim da sredstva iskoriste na najbolji mogući način’, rekao je Žinić.

najčitanije