Tri obitelji u Dvoru uselile u nove stanove

imp

1 (1)

Nove tri obitelji, čiji su domovi oštećeni u potresu, danas su privremeno smještene na području Dvora u stanove koje je obnovila, uredila i opremila Sisačko-moslavačka županija.
Nakon Gline, gdje je župan Ivan Celjak ovaj tjedan uručio ključeve stanova obiteljima koje su do sada boravile u kontejnerima, župan je ključeve stanova uručio danas i obiteljima u Dvoru.
Sisačko-moslavačka županija do sada je obnovila, uredila i opremila 32 stana kako bi u njih privremeno smjestila stradalnike potresa sve dok se njihovi domovi ne obnove.

 

 

Danas smo u Dvoru dodijelili 3 stana, sve tri obitelji su do sada boravile u kontejneru, stanovi su veličine 70 kvadrata, 68 kvadrata i za jednog samca stan je veličine 45 kvadrata. Zaista smo vidjeli iskreno zadovoljstvo na licima naših sugrađana koji ulaze u svoj novi dom, a njihovo zadovoljstvo i njihova sreća nas ispunjava i motiv nam je za daljnji rad.“, rekao je župan Celjak.

 

Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje stanove na temelju javnog poziva na koji su se javili naši sugrađani koji su u potresu ostali bez svojih domova.

 

Iako je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije obnova objekata javne namjene, kada smo prije dvije godine preuzeli dužnost, tražili smo najbolji način kako pomoći našim sugrađanima koji su ostali bez svojih domova. Stanove koje smo dobili na korištenje smo obnovili i opremili i stavili na raspolaganje našim sugrađanima koji su izgubili svoje domove u potresu. Sisačko-moslavačka županija je do sada obnovila, uredila i opremila ukupno 32 stana i 32 obitelji smo izmjestili iz kontejnera u novoopremljene stanove.“, istaknuo je župan Celjak.

 

 

Novi Zakon o obnovi koji je stupio na snagu u veljači ove godine, omogućio je Sisačko-moslavačkoj županiji izgradnju kuća za privremeno stambeno zbrinjavanje.

Do sada smo u Glini izgradili i stavili pod krov 52 kuće, u Petrinji 40 kuća. Isto tako svaki dan očekujemo početak radova na izgradnji 35 kuća u Sisku, u Glini je počelo opremanje tih kuća i krajem rujna očekujemo da će te kuće biti izgrađene, potpuno opremljene i spremne za useljavanje naših sugrađana koji su izgubili svoje domove u potresu.“, zaključio je župan.

 

 

Dušan Golubovac iz Zrina dobio je na korištenje stan u središtu Dvora u koji će se smjestiti njegova četveročlana obitelj, od čega dvoje male djece.
Hvala vam na svemu, hvala što brinete za nas stradale u potresu. Ovaj stan nam puno znači. Ne može se usporediti sa smještajem u kojem smo do sada bili. Zbilja smo sretni da smo izabrani kao obitelj koja je dobila na korištenje uređen i opremljen stan.“, zahvalio je Dušan Golubovac županu Celjaku.

 

Emotivno je reagirao i Emir Sefić koji je do sada boravio u kontejnerskom naselju u Sisku.
„Hvala županu što ću napokon izaći iz kontejnera. Oduševljen sam, ganut i emotivan. Sretan sam što sam dobio ključeve ovog prekrasnog stana.“, rekao je Sefić.

 

 

Današnjem uručenju ključeva u Dvoru prisustvovao je i državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić koji je podsjetio kako je Vlada RH u veljači ove godine donijela program zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području petrinjskog i zagrebačkog potresa.
U trenutku donošenja programa imali smo 300 obitelji u kontejnerima u sklopu kontejnerskih naselja. U suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom ovo je jedan od programa zbrinjavanja u državnim nekretninama koje smo stavili na raspolaganje Županiji. Ona ih je opremila i putem javnog poziva zbrinjavamo ljude.
Također 131 kuća u planu je da se završi krajem rujna, odnosno početkom listopada na području Petrinje i Gline. U ovome trenutku mi smo zbrinuli otprilike 40 % svih korisnika kontejnerskih naselja na području Petrinje, Gline i Siska i vjerujem da ćemo uspjeti do kraja iseliti kontejnerska naselja odnosno svim korisnicima kontejnerskih naselja omogućiti primjereniji smještaj do kraja ljeta.“, rekao je Orlić.

 

Načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina zahvalio je Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Sisačko-moslavačkoj županiji.
Hvala što ste prepoznali potrebe našeg stanovništva. Danas smo smjestili tri obitelji u državne stanove koje je Županija uredila i predala ključeve mojim sugrađanima. Trenutno se gradi i zgrada koja bi krajem godine trebala biti završena i stavljena na raspolaganje mojim sugrađanima.“, rekao je Arbutina.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije