Trgovina ljudima – svatko je potencijalna žrtva

st

261020211635275213.jpeg

Trgovina ljudima jedan je od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina koji postaje globalni problem i predstavlja jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava.
Na taj problem danas je ukazala i Policijska uprava sisačko-moslavačka, koja je u suradnji s Crvenim križem i Centrom za žene Adela, a povodom Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, na Autobusnom kolodvoru postavila info štand, na kojem su građane educirali o ovom vidu kriminaliteta.
‘Aktivno smo se uključili u provedbu nacionalne preventivne akcije ‘Zajedno’ koja je usmjerena na sprječavanje trgovine ljudima. Nastojimo utjecati na povećanje broja otkrivenih žrtava u Republici Hrvatskoj kao i onih koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku’, rekla je Sanja Kvasnička iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.
Irena Barišić Milunić iz Gradskog društva Crvenog križa Sisak napominje kako je glavni cilj ove akcije smanjenje broja ovakvih kaznenih djela.
‘Uloga Crvenog križa je pomoć žrtvama i edukacija mladih ljudi o ovom problemu. Oni odlaze na tržište rada i imaju potrebu putovanja i upoznavanja svijeta. Time postaju potencijalne žrtve, stoga im želimo ukazati na opasnosti’, rekla je Barišić Milunić.
Iako su najčešće žrtve mlađe ženske osobe, svi moraju biti na oprezu. Hrvatska, od zemlje tranzita, zadnjih godina sve više postaje zemlja porijekla i destinacije za žrtve trgovanja ljudima, a naročito za žrtve iz regije. Većina žrtava su žene i djevojčice, no u posljednje vrijeme primijećen je i porast broja muškaraca kao žrtava trgovanja ljudima, s ciljem radnog iskorištavanja.
‘Svatko može postati žrtva, ono što je na tržištu donosi trgovcima neku cijenu. Svaki čovjek u ovom kriminalu ima svoju vrijednost.’
U ovom trenutku u svijetu se govori o velikoj brojci i tamnoj brojci gdje se ne zna točen podatak žrtava, jer se trgovci služe svim mogućim načinima kako bi došli do zarade. Crveni križ nastoji pomoći svima koji su prošli pakao trgovanja ljudima.
‘Nastojimo zbrinuti žrtve, pružiti psihosocijalnu pomoć i omogućiti žrtvi da ponovno preuzme kontrolu nad svojim životom’, kaže Irena Barišić Milunić.

najčitanije