Tolušić: Do kraja 2018. razminirat ćemo svo poljoprivredno zemljište

imp

261020211635259525.jpeg

Ministar Tomislav Tolušić sudjelovao je na svečanosti završetka projekta „Pretraživanja i razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko-moslavačkoj županiji“ financiranog kroz Mjeru 5 tip operacije 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ Programa ruralnog razvoja danas, 22. studenoga 2016. godine. Tom prigodom je obišao razminirane poljoprivredne površine.
Projektom su razminirane poljoprivredne površine Siska, Gline, Petrinje, Topuskog, Dvora, Gvozda i Sunje. Ukupna pretražena i razminirana površina poljoprivrednog zemljišta iznosila je 13.425.522 m2, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 91 milijun kuna (Intenzitet potpore: do 100% ukupno prihvatljivih troškova). Cilj projekta je obnova potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim područjima u svrhu dovođenja poljoprivrednog zemljišta u osnovnu funkciju poljoprivrede.
Samo razminiranje doprinijeti će sprečavanju rizika na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i povratak stanovništva u ruralna područja.
U hotelu Panonia u Sisku upriličeno je predstavljanje projekta razminiranja poljoprivrednih površina i mjera Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. na kojem se ministar Tomislav Tolušić skupu obratio prigodnim govorom.
„Minirana i minski sumnjiva područja na ratom pogođenim područjima Hrvatske predstavljaju posebnu štetu poljoprivrednom potencijalu. Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Mjeri 5 imamo dovoljno sredstava i ovaj ćemo posao dovršiti do kraja 2018.godine. Posebno bih htio zahvaliti pirotehničarima koji svakodnevno riskiraju svoj život za sigurnost i dobrobit svih nas. Podsjetio bih da je u razdoblju od 1996. do danas u minskim incidentima ukupno stradalo 114 osoba od čega 38 smrtno. Mine su, nažalost, još uvijek naša stvarnost i podsjetnik da je čovjek čovjeku najveći neprijatelj. Ponašajmo se odgovorno, čuvajmo jedni druge i vratimo poljoprivredno zemljište u njegovu primarnu funkciju – proizvodnju hrane. Sisačko-moslavačka županija zadnjih je godinu dana apsolutni rekorder u povlačenju sredstava iz fondova EU i na tome im ovom prilikom čestitam“, izjavio je ministar Tolušić.

tolušić 2

najčitanije