Tijekom proteklog vikenda zabilježeno 38 požara na otvorenom

imp

Proteklog vikenda na području Policijske uprave sisačko – moslavačke, prijavljeno je 38 požara na otvorenim prostorima i to osam na području Gvozda, sedam na području Siska, šest na području Hrvatske Kostajnice, po četiri na području Novske i Sunje, po tri na području Kutine i Petrinje, dva na području Dvora i jedan na području Gline. Požari su izbili kao posljedica nekontroliranog spaljivanja trave, niskog raslinja i korova, a u većini požara nije nastala materijalna šteta.

 

Za izdvojiti je požar koji se dogodio u petak, 25. ožujka, oko 12 sati, u ulici Ratka Djetelića u Hrvatskoj Kostajnici. Obavljenim očevidom s inspektorom za zaštitu od požara utvrđeno je da je 75-godišnjak spaljivao smeće na otvorenom prostoru, uslijed čega se požar proširio na suhu travu i nisko raslinje u krug poduzeća gdje je djelomično opožario oko 35 trupaca 57-godišnjaka, a materijalna šteta se procjenjuje na oko 30.000 kuna. Zbog počinjenog prekršaja sukladno Zakonu o zaštiti od požara, protiv 75-godišnjaka slijedi obavijest o počinjenom prekršaju nadležnom inspektoratu te izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

 

S obzirom da dolaskom proljeća i lijepog vremena, započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, a time se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom, policija savjetuje dodatan oprez.

 

„Podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima. Takvi se požari, ukoliko nisu strogo kontrolirani, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno i ugroziti ljudske živote. Dolaskom toplijih i sunčanijih dana počinje sezona radova na poljoprivrednim površinama, okućnicama i vrtovima, a samim time započinje i spaljivanje korova, suhe trave i niskog raslinja čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.
Spaljivanje korova je dozvoljeno do 1. svibnja, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine.“, poručuju iz PU sisačko – moslavačke.

najčitanije