Tihomir Babić: „Kriza veća od one iz 2008.godine“

imp

„Gospodarstvenici Sisačko-moslavačke županije suočeni su s padom prihoda, povećanim troškovima zaštite na radu i zaštite od pandemije, neizvjesnošću do kada će ova kriza trajati te uslijed toga smanjuju broj radnika, smanjuju plaće i reduciraju ostale troškove, što će se negativno odraziti na županijsko gospodarstvo do kraja ove godine“, istaknuo je predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Tihomir Babić na jučer održanoj četvrtoj elektronskoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Sisak.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa bit će veća od financijske krize iz 2008. godine, rekao je Babić te istaknuo: „Ukupni prihodi 60 posto županijskih gospodarstvenika smanjeni su u prvih šest mjeseci ove godine za 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je izvoz u istom razdoblju smanjen za 13 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku hrvatski BDP u drugom kvartalu ove godine smanjen je za 15,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to prvenstveno uslijed velikog pada u sektoru usluga, dok je taj pad u Sisačko-moslavačkoj županiji bio nešto manji. Pandemija je negativno utjecala kako na hrvatsko tako i županijsko gospodarstvo“.
Gospodarstvo županije je izvozno orijentirano s pretežitim udjelom prerađivačke industrije. Negativan utjecaj zabilježen je gotovo u svim sektorima, a najveći u sektoru usluga – ugostiteljstvu i prijevozu. „Pojedine djelatnosti unutar prerađivačke industrije (prehrambena, kemijska odnosno proizvodnja mineralnih gnojiva, metaloprerađivačka i elektronička industrija) bilježe čak blagi rast i pozitivno poslovanje za razliku od djelatnosti drvne i tekstilne industrije koje bilježe pad ukupnih prihoda i izvoza. U sektoru trgovine bilježimo kod velikih tvrtki blagi porast prihoda što nažalost nije slučaj kod malih trgovaca. U građevinskom sektoru nije bilo značajnijeg pada prihoda. U svakom slučaju, negativan je utjecaj u prvoj polovici ove godine puno veći na male i srednje tvrtke nego na velike, koje se relativno uspješno nose s krizom“, rekao je Babić.
Ključni problemi gospodarstva županije, koje je pandemija samo pogoršala, i dalje su velika stopa nezaposlenosti i nizak nivo prosječne bruto plaće. Stopa nezaposlenosti u županiji u srpnju ove godine iznosi 19,3 posto i time je SMŽ u samom vrhu županija s najvećom nezaposlenosti. Trenutno je 9.656 nezaposlenih, a omjer broja umirovljenika i zaposlenika je izjednačen, 1:1. Prosječna bruto plaća u županiji u 2019. godini iznosila je 7.047 kn i bila je za 19,4 posto niža od republičkog prosjeka.
„Kako bi se utjecaj pandemije što slabije odrazio na gospodarstvo potrebno se dosljedno pridržavati mjera Nacionalnog stožera uz uvažavanje specifičnosti pojedinih sektora i djelatnosti. Najavljena sredstva iz instrumenta Next generation EU potrebno je maksimalno iskoristiti u prioritetnim područjima gospodarstva koja zadržavaju i otvaraju nova radna mjesta i razvijaju nove projekte koji su pretpostavka održivog razvoja. U tom smislu ohrabruju i najave Vlade RH da će prioritet biti praćenje bilance roba i poticanje ulaganja u proizvodne kapacitete koji će povećati zaposlenost i proizvodnju roba kako za domaće tržište tako i za izvoz. Na ovaj način se napokon u razvoju hrvatskog gospodarstva fokus sa sektora usluga premješta na prerađivačku industriju što je od izuzetnog značaja za gospodarstvo naše županije, u kojem dominira prerađivačka industrija“, zaključio je Babić.

najčitanije