Svjetski dan svjesnosti o važnosti prevencije nasilja nad osobama starije životne dobi obilježen i u našoj županiji

imp

261020211635243449.jpeg

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s raznim subjektima u zajednici zajedničkim projektnim aktivnostima obilježili su 21. lipanj – Svjetski dan svjesnosti o važnosti prevencije nasilja nad osobama starije životne dobi.
Policijski službenici za prevenciju Policijske uprave sisačko-moslavačke Slavko Jerković i Srećko Pejnović i iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ vanjska suradnica policijske uprave dr. sc. Daša Poredoš Lavor, održali su niz susreta s građanima, edukativnih predavanja i razgovaraonica na teme i sadržaje namijenjene zaštiti osoba starije životne dobi.
U Sisku su zajedno s Općom bolnicom Dr. Ivo Pedišić Sisak u krugu bolnice imali informativni štand kada su zainteresiranim građanima dijelili razne informativne letke i razgovarali o ovoj problematici. U organizaciji ovog događanja od strane bolnice bile su glavna sestra Danijela Škvorc, te medicinske sestre za kvalitetu Nevenka Radišić i Gordana Jurić. Od građana starije životne dobi saznali su da mnogi žive osamljeno i da im je potrebna pomoć i podrška u održavanju kućanstva i okućnice.

18 17 16 15
Potom su na sisačkoj tržnici Kontroba u suradnji s Gradskom tržnicom Sisak i Projektom građanskih prava (PGP) Sisak održali susret s umirovljenicima i drugim zainteresiranim građanima, te razgovarali o zaštiti ljudskih prava osoba starije životne dobi, besplatnoj pravnoj pomoći i besplatnom pravnom telefonu za sve građane u zajednici 0800 200 098. Umirovljenici su dobili razne promotivne materijale, upoznati su s dostupnim izvorima podrške u zajednici, radovali se ekološkim krpenim promo-torbama, a potom su se osvježili i veselo družili u kavu i čaj.
Središnje obilježavanje ovog značajnog datuma održano je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lekenik uz organizacijski angažman ravnateljice Marije Hlupić gdje je upriličen edukativni susret pod nazivom „Zaštita osoba treće životne dobi“. U sklopu projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“, okupljene su policijski službenici upoznali s obilježjima prijevara, krađa i drskih krađa, zatim zastupljenosti starijih osoba kao žrtava ovakvih kaznenih djela te ponašanju počinitelja. Savjetima kako podići razinu samozaštitnog ponašanja i primjerima iz prakse, poput prodaje lažnog nakita tj. zlatnih lančića na ulici, masažera i posteljina u njihovim domovima, telefonskih poziva i lažnog predstavljanja kao zaposlenici banaka ili policijski službenici koji potom osobno dolaze k njima, prisutnima su opisani najčešći oblici prijevara počinjenih na štetu starijih osoba. Naime, počinitelji najčešće iskorištavaju dobronamjernost, nepažnju i dob starijih osoba te se kaznena djela najčešće događaju na kućnom pragu oštećenih. Policijski službenici su ih upoznali da ukoliko policija dolazi na adresu stanovanja, predstavlja se isključivo službenom iskaznicom i službenom značkom te da za sva svoja postupanja izdaje odgovarajući dokument, odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta – istaknuli su S. Jerković i S. Pejnović.
Na susretu su umirovljenici iznosili svoja iskustva vezana za kvalitetu svog života u sadašnjosti, očekivanja u budućnosti, verbalizirali su zabrinutost vezanu za izloženost prijevarama, a potvrdili su da nasilja nad starijim sobama ima, te je ono „zatvoreno u četiri obiteljska zida“, pa ga je tako teško prepoznati i učinkovito djelovati.

14 13 12 11
Premijerno je promoviran audio-video spot pod nazivom „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja“ u kojemu su sudjelovali predstavnici lokalne vlasti i umirovljenici koji su odaslali važne poruke značajne za prevenciju ovog obiteljskog i društvenog problema.
Dr. sc. Daša Poredoš Lavor u svome izlaganju osvrnula se na osobitosti života osoba starije životne dobi, gubitke koje ovu dob prate, ali i na probleme nasilja nad osobama starije životne dobi. Zlostavljanje pojedinačni ili ponovljeni čin akcije ili suzdržavanja od djelovanja, koji se događa u međuljudskom odnosu zasnovanom na povjerenju, a koji izaziva bol ili uznemiravanje starije osobe. “Najčešći razlog nasilja nad starijim osobama je koristoljublje. Istraživanja su pokazala da se opasnost od izvrgnutosti nasilju u obitelji za starije povećava ako je žrtva ovisna zbog bolesti ili siromaštva, ako živi u obitelji opterećenoj nasiljem i međugeneracijskim sukobima. Starije osobe nezadovoljne svojim položajem u obitelji često i same prikrivaju pojavne znakove zanemarivanja i/ili zlostavljanja“ – pojasnila je Poredoš Lavor.

10 9 8 6
U Kutini u Narodnoj knjižnici i čitaonici uz organizacijski angažman ravnateljice Suzane Pomper također je za umirovljenike organiziran edukativno-informativni susret. Dr. sc. Poredoš Lavor predstavila je umirovljenicima projekt „Informirana zajednica primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ čiji je nositelj Građanska inicijativa „Moj grad Sisak, a partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska, te će se u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije provoditi tijekom cijele 2018. godine.

5 4 3 1

Policijski službenici za prevenciju Policijske uprave sisačko-moslavačke Slavko Jerković i Srećko Pejnović također su informirali umirovljenike kako se mogu zaštititi u situacijama nasilja, kome se mogu obratiti, te su razgovarali o konkretnim postupcima kako se ponašati u određenim opasnim životnim situacijama. Predavanje je iskorišteno i da se nazočni upoznaju s prometnim pravilima i ponašanjem u prometu, sve kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju starije osobe, a također im je pojašnjen i način zamjene vozačke dozvole s obzirom na navršene godine života.

Idući suret u sklopu ovog projekta održat će se u Topuskomo početkom srpnja.

najčitanije