Svjetski dan prava potrošača – Borba protiv onečišćenja plastikom

imp

Ove godine, povodom Svjetskog dana prava potrošača (15. ožujka), organizacije za zaštitu potrošača diljem svijeta pozivaju na globalne promjene kako bi se uhvatilo u koštac sa zagadenjem našeg planeta plastikom. Svjetski dan prava potrošača kojega koordinira Consumers International – Cl, organizacija koja okuplja 200 udruga potrošača iz 120 zemalja, obilježava se svake godine kako bi se istaknula važnost zaštite prava potrošača i osnaživanje uloge potrošača.

Svjetski dan zaštite prava potrošača obilježava se svake godine od 1983. uvijek na istu temu u cijelom svijetu. Hrvatska udruga za zaštitu potrošača članica je Consumers Internationala od 2000. godine. U 2021. ističemo ulogu i zagovaranje u rješavanju problema onečišćenja plastikom i želimo pokazati da potrošači svugdje u svijetu zahtijevaju promjene, kako za okoliš, tako i za naše zdravlje.

Plastika može biti vrlo koristan materijal u svakodnevnom životu, ali naša potrošnja i proizvodnja plastike, posebno plastike za jednokratnu upotrebu, postala je neodrživa, što dovodi do globalne krize onečišćenja plastikom i utječe negativno i na naše ekosustave i na naše zdravlje. To je posebno važno danas kada vidimo vrlo velike negativne učinke pandemije COVlD-19 u onečišćavanju plastikom, a sve zbog povećane upotrebe jednokratnih rukavica i maski, kao i hrane zapakirane u plastiku.

Potrošači su sve zabrinutiji zbog onečišćenja plastikom i već poduzimaju mjere. Globalna studija provedena 2019. godine je da postoji snažan potrošački odgovor na plastični otpad:

82% ispitanika koristi pribor za čišćenje za višekratnu upotrebu
72% pri kupovini koristi vrećice za višekratnu upotrebu
62% koristi boce za piće koje se mogu ponovo puniti.
Zbog povećane upotrebe jednokratne plastike tijekom pandemije, 55% na globalnoj razini postalo je zabrinutije za okoliš i gotovo 74% potrošača spremno je platiti više za trajniju i održivu ambalažu.

Sustavne promjene na tržištu potrebne su na svim razinama – od vlada, poslovnog svijeta i onih koji definiraju standarde, kako bi rješavanje problema onečišćenja plastikom i održiva potrošnja postali jednostavan i lak izbor za potrošače.

Zato treba održivije alternative učiniti dostupnima i prihvatljivima potrošačima, izgraditi učinkovite infrastrukture za recikliranje i osigurati da potrošači imaju sve informacije koje su im potrebne za donošenje kvalitetnih odluka – to su samo neki od načina na koje se zagadivanje okoliša plastikom može smanjiti.

Kampanja za Svjetski dan prava potrošača 2021. bit će usmjerena na 7R:

RETHINK – RAZMISLI – kupimo proizvode koji nisu zapakirani u plastiku
REFUSE – ODBIJ – recimo ne plastici
REDUCE – SMANJI – zamijenimo jednokratne proizvode višekratnima
REUSE – PONOVNO KORISTI – plastičnu vrećicu možemo više puta koristiti
RECYCLE – RECIKLIRAJ – plastiku odložimo u posebna spremišta
REPAR – POPRAVI – popraviti možemo npr. plastičnu igračku i tako joj produžiti trajanje
REPLACE – ZAMIJENI – zamijenimo plastičnu bočicu za vodu staklenom.

Ovom kampanjom pokazat će se kako potrošači svugdje u svijetu poduzimaju mjere u vezi sa svakim od ovih 7R, te da potrošači mogu preispitati svoje navike i upotrebu plastike svesti na najmanju moguću mjeru, ali tražimo od vlada i poslovnog svijeta da to podrže i učine još više.

Helena Leurent, glavna direktorica Consumers Internationala, upozorava: “Zagađenje plastikom jedno je od najhitnijih pitanja s kojima se suočava naš planet. Svijest potrošača o krizi s plastikom raste diljem svijeta. Potrošači imaju ključnu ulogu u oblikovanju tržišta i moramo ih podupirati kako bismo mobilizirali poslovni svijet i vlade da potrošnja postane dostupna svima.”

Evo nekoliko zabrinjavajućih činjenica:
• procjenjuje se da će do 2050. u oceanima i morima biti više plastike nego ribe
• 100.000 morskih sisavaca i kornjača i milijun morskih ptica godišnje ugine zbog onečišćenja mora i oceana plastikom
• procjenjuje se da 8 milijuna tona plastike ulazi u naša mora i oceane svake godine
• jednokratna plastika čini 50 posto plastike proizvedene svake godine – COVID – 19 epidemija je to još više povećala zbog upotrebe jednokratnih maski, rukavica i zapakirane hrane
• polovica sve plastike ikad proizvedene izrađena je u posljednjih 15 godina.

udruga potrošača sisak

Svjetski dan prava potrošača obilježen je i u Sisku. Na gradskoj tržnici Kontroba povjerenica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača za Sisačko-moslavačku županiju Jasminka Luketić Domitrović je u subotu dijelila promotivne letke HUZP-a kako bi naši sugrađani bili što informiraniji o svojim pravima kao potrošači.

najčitanije