Sveučilište u Zagrebu pomaže studentima i fakultetima s potresom pogođenih područja

mradenovic

251020211635201628.jpeg

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras posjetio je Učiteljski fakultet u Petrinji te Metalurški fakultet u Sisku. Razorni potres, kao i okolnosti pandemije spriječili su studente da na uobičajen način odrađuju svoje obveze.
„Sveučilište je poduzelo sve da se putem odluka dekana i preporuka rektora uspije priznati sve ono što oni mogu stići položiti, a sve ono što ne budu mogli, da im se prizna u onoj mjeri u kojoj su uspjeli obaviti svoje obveze, ali da im to ne utječe na hodogram studija. Uviđajući da je studentima hitno potrebna pomoć, pogotovo onima koji žive u Petrinji i koji imaju obvezu da sami plaćaju svoje školarine, Sveučilište će omogućiti da to bude besplatno“, rekao je rektor Boras te dodao kako će se dodijeliti i stipendije.
„Po posebnim kriterijima stipendije ćemo odobriti za sve studente koji su se za njih prijavili, a koji su iz potresom pogođenih krajeva. Stipendije ćemo, umjesto mjesečno, isplatiti u godišnjem iznosu tako da će sav novac dobiti odjednom jer im je sada takav oblik pomoći najpotrebniji. U razgovorima s ministrom Fuchsom dogovorili smo da ćemo pomoći i nastavnicima i fakultetima koji su nastradali. Stradao je Učiteljski fakultet u Petrinji, ali i Metalurški sa programom koji je budućnost-ne samo u pogledu ljevarstva i metalurgije, već i studija zaštite na radu. Upravo se pokazuje da ti mali fakulteti u ovakvim sredinama, koje su u zadnjih 150 godina kolijevka učiteljstva i metalurgije, da budu obnovljeni i da naši studenti nastave sa studijem vrhunskih studija kao da se ništa nije dogodilo “, napominje Boras.

najčitanije