Svećenički dan Sisačke biskupije

imp

261020211635288226.jpeg

„Društveno-političke prilike u Hrvatskoj od 1918. godine do kraja Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje Hrvata od strane režima na području Sisačke biskupije“ bila je tema prvog Svećeničkog dana Biskupije na početku nove pastoralne godine, održanog u četvrtak 4. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića. Predavanje o temi održao je povjerenik za hrvatski martirologij Sisačke biskupije dr. sc. Mile Marinčić.

Na početku okupljene je pozdravio biskup Košić posebno zaželjevši dobrodošlicu novim članovima prezbiterija Sisačke biskupije.

U svom predavanju Marinčić je progovorio o projektu „Hrvatski martirologij“, te kako je on nastao i kako je došlo do toga da Crkva, biskupi, svećenici i vjernici preuzmu na sebe ovako važnu zadaću bilježenja stradanja Hrvata i drugih katolika tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. „Projekt ‘Hrvatski martirologij’ je projekt istine o hrvatskom čovjeku i Hrvatskoj. Nažalost odmak vremena je takav da postaje sve teže definirati i zaokružiti navedenu istinu. Postavlja se i pitanje hoćemo li se barem približiti toj istini sada kad osim povijesnog odmaka postoji i sve više ljudi koji se zalažu za prekid istraživanja o žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća“, upozorio je Marinčić, te u nastavku progovorio o načinu rada i rezultatima prikupljenima na području Sisačke biskupije, a koji govore o brojci od više od 10 000 žrtava. Na kraju predavač je pozvao na jače aktiviranje i prikupljanje podataka, te kao zaključak rada predložio stvaranje žrtvoslova pojedinih župa i dekanata, odnosno Sisačke biskupije.

Novi svećenički dan održat će se 2.listopada

najčitanije