Svečano otvorena obnovljena zgrada Nove interne sisačke bolnice

imp

Nova Interna 2

Simboličnim presijecanjem vrpce, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, svečano je otvorio obnovljenu zgradu nove interne u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Brojni gosti, djelatnici bolnice, ali i djelatnici drugih zdravstvenih ustanova s područja naše županije, izrazili su oduševljenje obnovljenom zgradom u kojoj će pacijentima biti omogućena znatno kvalitetnija zdravstvena skrb.

 

Nova Interna Otvorenje

Najveća ulaganja u zdravstveni sustav županije u posljednjih 50 godina

 

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako svjedočimo najvećim ulaganjima u zdravstveni sustav u posljednjih pedeset godina: „U Sisačko-moslavačkoj županiji imamo najbolje liječnice, liječnike, medicinsko i nemedicinsko osoblje u Hrvatskoj. To ne kažem samo ja, to kaže Medicinski fakultet i nagrada „Medicina“, koju ste dobili. Dovoljno je da se vratimo u bližu prošlost i sjetimo se kako ste radili za vrijeme Corone, kada ste radili stručno, odgovorno, profesionalno, savjesno i niste puno razmišljali da i vas može napasti tada nepoznat virus i da ga možete prenijeti članovima vaših obitelji i na tome vam od srca hvala. Ali, kao da to nije bilo dovoljno, dogodio nam se katastrofalan potres, koji je oštetio, uništio brojne zgrade i na ovom mjestu, u sustavu naše Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“. I vi ste radili u uvjetima u kojima nije radio nitko nikada u Hrvatskoj. Zbog toga morate imati poštovanje svih nas.“ rekao je župan Celjak.

 

Nova Interna 6

 

Zajedno do zadanog cilja: Biti najbolji u Hrvatskoj 

 

Na temelju tog elementa, kvalitete struke, gradimo najkvalitetniji županijski zdravstveni sustav. Drugi element je infrastruktura, nastavio je Celjak: „Imamo predivnu, novu zgradu nove interne, koja izgleda predivno i izvana i iznutra, koja je opremljena novom opremom. Prošle godine smo nabavili opremu u vrijednosti od preko 8 milijuna €. Govorim isključivo o medicinskoj opremi. 7,8 milijuna € iz Fonda solidarnosti. Još smo dodatno nabavili opremu, dijelom iz sredstava Ministarstva, dijelom iz Županjskog proračuna,“ čime su, rekao je Celjak, zadovoljeni svi elementi potrebni za realizaciju najboljeg županijskog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj: „A temelj ste upravo vi, liječnice i liječnici, medicinsko i nemedicinsko osoblje.“
Osim zgrade nove interne, osim zgrade bolničke kuhinje, koja će biti gotova do kraja godine, kao i zgrade Pedijatrije, Citologije, Patologije, „Stare interne“, dovršavamo i parkiralište od 78 parkirnih mjesta, a kad budu gotovi svi građevinski radovi, idemo, rekao je Celjak, u sanaciju prometnica koje se nalaze u krugu bolnice i oko nje, s dodatnim parkirnim mjestima. “Gradimo, radimo, obnavljamo, i siguran sam da ćemo, uz pomoć svih vas, izgraditi ono što želimo, postići cilj koji želimo, na zadovoljstvo svih zaposlenika i korisnika zdravstvenih usluga, a to je: da budemo najbolji u Hrvatskoj!” Zaključio je župan Ivan Celjak.

 

Nova Interna 8

 

Izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Domagoj Orlić je rekao kako mu je, kao Siščaninu, velika čast i sreća nazočiti otvaranju nove interne: „Sisak mijenja vizuru iz dana u dan, obnavlja se iz dana u dan i Sisak je iz dana u dan sve ljepši i ljepši. Svjedočimo rekordnim ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu, čitav niz škola, kako u Sisk78u, tako i na području SMŽ je obnovljen ili izgrađen. Svjedočimo rekordnim ulaganjima i u zdravstvenu infrastrukturu, kao i u cestovnu infrastrukturu,“ rekao je Orlić i dodao kako i u području stanogradnje u Sisku i SMŽ, svjedočimo povijesnim ulaganjima Vlade RH u stanogradnju. U ovom je trenutku u Sisku u izgradnji 11 višestambenih zgrada, s ukupno 209 stanova. U narednim tjednima započet će gradnja još 9 višestambenih zgrada, od toga dvije u neposrednoj blizini bolnice, koje će, nakon što prestane potreba za stambenim zbrinjavanjem u potresu stradalih stanovnika Siska, biti stavljene na raspolaganje bolnici za smještaj deficitarnih kadrova. Orlić je srdačno čestitao županu Ivanu Celjaku i njegovom timu, koji vrijedno i marljivo rade svaki dan, na fantastičnim rezultatima u obnovi zgrada javne namjene i infrastrukture.

 

Nova Interna 5

 

Izaslanica ministra Beroša, državna tajnica Marija Bubaš: „Arhitektura ove zgrade i oprema podržavaju ono što svi vi činite pacijentima svaki dan. 70,43 milijuna € ukupno bit će investirano u ovu županiju. U bolnici je oko 1 150 zaposlenih, oko 450 medicinskih sestara i 112 liječnika, koji imaju specijalizaciju ili subspecijalizaciju. To znači da je oko 62 000 € investirano po zaposlenom u ovoj bolnici,“ rekla je Marija Bubaš. U SMŽ, dodala je, živi oko 139 000 ljudi. 2022. je hospitalizirano nešto manje od 31 000 pacijenata. Navela je ove podatke kako bi pokazala kako potres nije utjecao na razinu pružanja medicinske skrbi u županijskoj općoj bolnici.

 

Nova Interna 4

 

Rađanje nove bolnice iz pepela 

 

Ravnatelj Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ dr. Igor Vrga zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačkoj županiji na izuzetnom angažmanu oko obnove svih bolničkih zgrada.

Danas je dan kojim obilježavamo uzdizanje ove bolnice iz pepela u koji smo zatrpani katastrofalnim potresom 29. XII. 2020. godine, magnitude 6,4, u kojem smo ja i moja obitelj ostali bez doma, po drugi put u životu. Kad su me pitali zašto ostajem ovdje, jer ovdje više neće biti ničega, odgovarao sam: „Zato što volim ovaj kraj!“
Tada je vladala opća panika. Govorilo se o napuštanju razrušenih gradova, osobito Petrinje. Govorilo se o napuštanju bolnice kao radilišta, jer se to smatralo završenim i posljednjim činom, nakon kojeg nema prilike za oporavak.
Sada, tri godine poslije, zahvaljujući izvanserijskom zalaganju župana Celjaka i njegovog tima, te Vlade RH na čelu s Andrejom Plenkovićem, došli smo do otvaranja obnovljene zgrade nove interne, prvoj dovršenoj od aktualnih sedam gradilišta u području Bolnice Sisak. Sad, kad ćemo imati najmoderniju opću bolnicu u Hrvatskoj, s novim zgradama i opremom, ono na što se moramo skoncentrirati je medicinski kadar. Jer, bez njih zidovi i oprema ne znače ništa. U tome će nam ponovno pomoći Vlada RH, dovršenjem autoceste Sisak-Zagreb, čime Sisak postaje grad na 30 minuta od hrvatske metropole. Vjerujem u svijetlu budućnost ove bolnice i ovog kraja.“, rekao je ravnatelj.

 

Nova Interna 7

 

 

Cjelovitu obnovu ove zgrade, izgrađene 1974. godine, provela je Sisačko-moslavačka županija, a vrijednost radova iznosi 6,3 milijuna eura. Nova interna opremljena je i suvremenom medicinskom opremom nabavljenom sredstvima Fonda solidarnosti EU.

 

U obnovljenoj zgradi, koja se sastoji od prizemlja i tri kata, ukupno je 47 bolničkih postelja, a u njoj su smješteni: Odjel infektologije, Odjel kardiologije s jedinicom intenzivnog liječenja i Odjel pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom. U prizemlju zgrade je prijemna ambulanta, ali i praktikum za kabinetsku nastavu studenata preddiplomskih studija sestrinstva i učenika koji se u Srednjoj školi Viktorovac školuju za medicinske sestre i tehničare.

 

Nova Interna 1

 

 

Veliko zadovoljstvo i sadašnjih i umirovljenih djelatnika bolnice 

„Sada imamo nove prostore koji će biti opremljeni najmodernijom opremom i u potpunosti prilagođeni potrebama naših pacijenata. Veselim se useljenju u novu zgradu, ali i kompletnoj obnovi naše bolnice, jer će to omogućiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu bolesnicima Sisačko-moslavačke županije.“, rekao je pročelnik Službe za interne bolesti Goran Prodanović, dr. med., spec. nefrologije.

 

Sretni smo što se vraćamo u kompletno obnovljen odjel. Naši bolesnici na Odjelu infektologije su specifični i najčešće moraju biti u izolaciji. Jako sam sretna što je za naše bolesnike, koji su centar našeg rada, osigurana i nova oprema za 21. stoljeće.“, rekla je zamjenica ravnatelja Tonka Jozić Novinc, dr. med., spec. infektologije.

 

 

Nova Interna 3

 

 

Sve moje kolegice medicinske sestre jako su zadovoljne što će raditi u novom prostoru i što se bolnica obnavlja. Imamo novi prekrasan prostor, sestre su zadovoljne, liječnici su zadovoljni i hvala svima koji su sudjelovali da to izgleda ovako savršeno.“, rekla je glavna sestra Službe za interne bolesti Gordana Gavrić.

 

Svečanom otvorenju prisustvovali su i brojni djelatnici bolnice u mirovini. Jedna od njih je Nada Vekić, koja je u bolnici radila punih 40 godina od čega 20 godina kao servirka na Odjelu interne.
Drago mi je zbog obnovljene zgrade, ali i zbog sadašnjih i budućih naraštaja koji će raditi u bolnici. Posebno mi je drago zbog naših pacijenata koji će sada imati puno bolje uvjete na novoj internoj.“, rekla je Nada Vekić.

najčitanije