Svečano otvorena novosagrađena Prva osnovna škola Petrinja

imp

Prva Oš Petrinja 3

Iako su učenici u novim školskim klupama novosagrađene Prve osnovne škole Petrinja od početka drugog polugodišta, mjesec dana nakon i službeno je otvorena nova Prva osnovna škola koja je izgrađena donacijom Mađarske, posredstvom Mađarske ekumenske humanitarne organizacije te uz podršku Vlade, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje.

 

Službeno su je otvorili ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó i ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs uz zamjenika sisačko-moslavačkoga župana Mihaela Jurića i gradonačelnicu Grada Petrinje Magdalenu Komes.

„Drago nam je da možemo svjedočiti završetku ovog prekrasnog objekta ovdje na području grada Petrinje. Čestitam svima koji su na bilo koji način bili uključeni u njegovu izgradnju“, rekao je danas zamjenik župana Mihael Jurić te podsjetio kako je ovo 18-ta školska zgrada u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije čija je obnova ili izgradnja završena.

 

Stara zgrada I. OŠ Petrinja oštećena je u potresu, a sredinom 2022. godine započeli su radovi na izgradnji nove školske zgrade na lokaciji u Ulici Mije Srnaka u Petrinji. Projekt izgradnje vrijedan oko 21 milijun EUR proveden je suradnjom mađarske i hrvatske Vlade, a Sisačko-moslavačka županija osigurala je novu opremu i namještaj za školu i dvoranu u što je dodatno uloženo 670 tisuća EUR. Županija je osigurala i lokaciju izgradnje u Ulici Mije Srnaka u Petrinji, stručni nadzor i voditelja građenja. Za vrijeme izgradnje nove školske zgrade učenici su nastavu pohađali u OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja i PŠ Hrastovica, a Sisačko-moslavačka županija je financirala i prijevoz učenika do navedenih škola. Staru zgradu I. OŠ Petrinja Sisačko-moslavačka županija u ovome trenutku obnavlja, a zgrada će po završetku obnove dobiti novu namjenu.

Prva Oš Petrinja 1

 

Učenici su u novu školu krenuli ove godine, odnosno početkom drugoga polugodišta, a u novoj školskoj zgradi smješteno je 20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom, uredske te pomoćne prostorije. Uz školu je izgrađena i nova dvorana, a također su napravljeni i vanjski odgojno-sportski sadržaji kako bi učenici za vrijeme lijepog vremena određene odgojno-obrazovne sadržaje mogli odrađivati na otvorenom.

 

Prva Oš Petrinja 2

 

DOBRA SURADNJA DVAJU ZEMALJA

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó istaknuo je kako Mađarska nakon potresa, koji je pogodio ovo područje, nije dvojila o pomoći Hrvatskoj.
„Želim da ova škola stoji ovdje kao simbol prijateljstva Mađara i Hrvata, Mađarske i Hrvatske, i da bude dokaz da nema takve prirodne katastrofe koja može oduzeti našu budućnost i vjeru. Neka ova škola bude svjedok da udruženim snagama i prijateljstvom možemo svladati sve prepreke“, rekao je Szijjártó.

 

Dobru suradnju između Hrvatske i Mađarske istaknuo je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te je zahvalio mađarskoj Vladi na donaciji za izgradnju škole.
„Kada govorimo o obrazovanju, odnosi između Hrvatske i Mađarske su jako dobri. Suradnja po pitanju obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina, mađarskih u Hrvatskoj i hrvatskih u Mađarskoj, može biti primjer drugim zemljama, ne samo unutar EU nego i u svijetu“, rekao je ministar Fuchs.

najčitanije