Svečano obilježena 32. obljetnica ustrojavanja 57. SAMB-a Marijan Celjak

imp

DSC_6078

Polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac, u subotu, 10.lipnja, započelo je svečano obilježavanje ustrojavanja prve dragovoljačke postrojbe u Republici Hrvatskoj 57. samostalnog bataljuna Marijan Celjak.
Program je nastavljen paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku.

 

 

Prva dragovoljačka postrojba u Hrvatskoj

 

57. SAMB ZNG-a je bio prva dragovoljačka postrojba u Domovinskom ratu, osnovana 10. lipnja 1991. godine. Bataljunom je zapovijedao Antun Bobetko, dok je dozapovjednik bio Marijan Celjak. Preustrojem Hrvatske vojske 1993. godine, ustrojena je 57. brigada Hrvatske vojske, nazvana po Marijanu Celjaku, dozapovjedniku koji je dao život za slobodnu Hrvatsku.
Na svečanosti koja je održana u Kulturno-povijesnom centru, u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, obratio se državni tajnik Darko Nekić.

 

„Ratni put ove brigade doista je impresivan. Brigada je odigrala značajnu ulogu 1991. godine u obrani ovih prostora, a onda i 1995. godine u oslobađanju cijele Banovine od velikosrpskog agresora. Ova je postrojba bila na prvoj crti čije su zasluge iznimne i za obranu i za oslobađanje ovih prostora“, rekao je Nekić.

 

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako danas imamo duboko u sebi pomiješane osjećaje ponosa, tuge i radosti kao i svaki put kada se obilježavaju važni datumi i događaji iz Domovinskog rata.

„U tim pomiješanim osjećajima ipak prevlada osjećaj ponosa. Ponosni smo na vas hrvatske branitelje, najveće junake u hrvatskoj povijesti, koji ste nam omogućili slobodu, neovisnost i demokraciju, a to su te 1991. godine mogli samo najhrabriji i najsrčaniji, samo vi koji ste osjećali ljubav prema domovini i bili motivirani obranom naših domova i obitelji. Danas, mi pripadnici mlađe generacije, čiji su očevi stvarali našu domovinu, želimo časno obnašati dužnosti na regionalnoj i državnoj razini. Duboko smo svjesni što ste vi učinili za nas i našu budućnost“, rekao je župan Celjak.

 

Naglasio je kako je upravo zbog te činjenice, što su hrvatski branitelji svojom hrabrošću prvi stali u obranu naše Hrvatske, jedan od prvih objekata koje je Sisačko-moslavačka županija obnovila zgrada Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije.

 

Danas smo ovdje u Kulturno-povijesnom centru SMŽ koji je posvećen hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu. Mlađe generacije moraju znati tko je i na koji način stvarao našu domovinu. Cilj nam je sav materijal iz Domovinskog rata prebaciti u digitalni oblik i sačuvati ga trajno za mlađe generacije“, zaključio je župan Celjak.

 

 

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije