Sunce i geotermalna energija ključna stavka zelene tranzicije na županijskoj razini

imp

2. Panel Sunčeva Energija Merdzo, Reščec, Galić, Šćulac, Knežević

U planu izgradnja 20 sunčanih elektrana.

Regionalna konferencija o obnovljivim izvorima održana danas u Sisku dala je pregled potencijala za investicije i radna mjesta diljem Hrvatske.

 

Obnovljivi izvori energije pružaju jedinstvenu mogućnost investicija, otvaranja radnih mjesta i razvoja regija diljem Hrvatske. Hrvatska je dosta uspješna po pitanju udjela zelene energije u ukupnoj potrošnji – prošle je godine udio iznosio čak više od 32 posto.

 

Po potrošnji električne energije, ove bismo godine mogli doseći 70 posto, što bi nas svrstalo među vodećih top pet u EU. No, većinom hidroelektrane stoje iza naših dobrih brojki, dok je ostatak potencijala daleko od ostvarenog. Upravo su različiti regionalni potencijali sunca, vjetra, vodika i geotermalne energije bili tema konferencije Obnovljiva energija za održivi razvoj, koja se danas održava u Sisku u organizaciji HGK Županijske komore Sisak i Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, u suradnji sa Županijskom komorom Otočac, Županijskom komorom Karlovac i Komorom Zagreb.

 

HGK i njezino Udruženje obnovljivih izvora energije predano rade na maksimalnom iskorištavanju tog potencijala. Početkom ove godine prezentirali smo naš position paper – pregled najvećih prepreka za razvoj projekata uz prijedlog rješenja,“ poručila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac. „Malo koja djelatnost je toliko ovisna o blagovremenom i kvalitetnom planiranju kao energetika,“ rekao je predsjednik Udruženja OIE HGK Ivo Čović.

 

 

Sunce i geotermalna energija na županijskoj razini

 

Solari zauzimaju mali dio u proizvodnom miksu, no od prošle godine bilježimo dvostruko veći broj u kućanstvima. Na razini Sisačko-moslavačke županije u pripremi su projekti i investicije. U tijeku je razvoj četiri solarne elektrane na području Novske i Lipika. Značajna je i najavljena investicija za tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije u Sisku. Uz vrijednost investicije iznad 300 milijuna eura, izgradnja prve faze trebala bi započeti krajem 2024., uz dovršetak do 2027. U prvoj fazi planirana je snaga od oko 130 MWp, a kasnije uz dodatnih 260 MWp. Tomo Galić, voditelj projekta Sunceco iz Siska, govorio je o izgradnji sunčanih elektrana na krovovima poslovnih građevina i na zemlji za vlastite potrebe i prodaju električne energije na tržištu. „Elektrane i baterijski spremnici mogu pomoći dugoročno stabilizirati cijene električne energije,“ rekao je Galić.

 

 

Obnovljivi izvori energije pružaju jedinstvenu mogućnost investicija i razvoja regija diljem Hrvatske, a na području Sisačko-moslavačke županije u narednom razdoblju upravo u tom području planirana su velika ulaganja.

„Sisačko-moslavačka županija je trenutno u postupku izmjene Prostornog plana čime ćemo omogućiti gradnju 20 sunčanih elektrana na području županije, a prema podacima s kojima raspolažemo u planu je gradnja i oko 5 elektrana u poslovnim zonama. Želimo pratiti razvoj u Hrvatskoj i osigurati održivi razvoj, ali i biti jedna od županija predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije. Osim sunčeve energije, za Sisačko-moslavačku županiju značajna je geotermalna energija. Tu se svakako ističe Topusko gdje geotermalnom vodom grijemo cijeli sustav Lječilišta Topusko i Top Termi, zgrade škole i općine te dvije stambene zgrade.“, istaknuo je župan Ivan Celjak.

 

U posljednjih nekoliko godina geotermalni projekti postaju ključna komponenta zelene tranzicije, a svi gradovi koji imaju dokazan geotermalni potencijal imaju priliku postati pametni termalni gradovi, poput Topuskog. Na području općine Topusko provodi se nekoliko projekata od kojih se svakako ističu „Topusko pametni termalni grad“ i „REWARDheat“ koji uključuju proširenja i sanaciju toplovodne mreže, korištenje geotermalne vode u energetske svrhe, povećanje broja korisnika te veću iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

„Za našu županiju je izuzetno važno provoditi projekte koji će osigurati neovisnu dobavu energenata iz obnovljivih izvora energije. Drago mi je da postoji toliko interesa i najavljenih budućih investicija na području naše županije, jer obnovljivi izvori energije nisu samo naša budućnost, već naša sadašnjost.“, zaključio je župan.

 

 

Foto – SMŽ

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije