Šubić kroz olujno nevrijeme stigao u Knin na proslavu Oluje

imp

251020211635197932.jpeg

Branko Šubić uspio je u svojoj misiji. Jučer (srijeda) je u ranim jutarnjim sati krenuo iz Zadra te nakon pretrčanih 46 km oko 14.30 stigao u Obrovac. Tako je odradio devetu etapu svog ultramaratona u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. No, imao je vremena za svega par sati sna jer je već u ponoć bio start desete etape u kojoj ga je čekalo novih 57 km do Knina.
U to neobično vrijeme Šubić je morao krenuti zbog protokolarnih obveza vezanih uz svečanost proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno u Knin je morao stići do 11 sati.

Na startu noćne dionice djelatnica Policijske postaje Obrovac upozorila je Šubića da bude na oprezu zbog divljih životinja s kojima bi se mogao susresti. To se i dogodilo kada je naletio na skupinu divljih svinja, a srećom je taj susret protekao miroljubivo, dok je zavijanje vukova koje se čulo u daljini izazvalo tek blagu neugodu.
Pravi problemi započeli su 26 km prije Knina kada se, zbog olujnog nevremena praćenog jakim pljuskom i grmljavinom, Šubić morao zaustaviti i skloniti u automobil koji je stalno u njegovoj pratnji. Kako simbolično – olujno nevrijeme na 26. obljetnicu VRO Oluja. Ali nakon 25 minuta stanke vrijeme se stabiliziralo i Šubić je krenuo dalje.

31990880 ulazak u Knin 31989536 kisna kabanica1 31987632 policajka PP Obrovac
Unatoč svim problemima u Knin je stigao nešto prije 10 sati, a potom se susreo s nizom visokih vojnih dužnosnika koji su mu svi redom izrazili podršku za njegovu akciju. Tako se susreo s kompletnim čelništvom Ministarstva hrvatskih branitelja, ministrom Tomom Medvedom, državnim tajnikom Darkom Nekićem te ravnateljem Ministarstva Dinkom Tandarom.
Oduševljenje njegovom akcijom izrazili su i načelnik Glavnog stožera OSRH, viceadmiral Robert Hranj, kao i Glavni inspektor obrane pri Ministarstvu obrane, general-pukovnik Drago Matanović. Posebno toplu dobrodošlicu Šubiću je poželio novoizabrani gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

31991600 Darko Nekic drzavni tajnik Min branitelja 31991568 Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja 31991440 Drago Matanovic glavni stozer OSRH

31991392 Marijo Cacic gradonacelnik Knina 31991376 Robert Hranj viceadmiral nacelnik glavnog stozera OSRV 31991184 Dinko Tandara ravnatelj ministarstva hrv branitelja

„Etapni ultramaraton na koji sam krenuo prije deset dana iz Dubrovnika, te prešao gotovo 500 km da bih došao do Knina, moj je obol proslavi 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja. Na putu od Dubrovnika do Knina sam se zaustavio i zapalio svijeću ispred svakog spomenika poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu na koji sam naišao. Bili su to naročito teški trenuci jer sam se podsjetio koliko je života, naročito mladih ljudi, moralo biti žrtvovano da bismo izborili slobodu i nezavisnost.“, rekao je Šubić.

Po završetku svečanosti u Kninu, Šubić i njegova pratnja su se prevezli do Gline odakle će sutra u ranim jutarnjim satima krenuti u posljednju, 11. etapu ultramaratona. Cilj je Brankov grad Petrinja koja 6. kolovoza slavi Dan oslobođenja grada i Dan branitelja Petrinje.

Foto – Željko Đođo

najčitanije