Studenti u Petrinji ponovno u klupama

imp

U OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji otvoren je novouređeni potkrovni prostor za potrebe petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što je omogućilo povratak studenata u taj grad duge učiteljske tradicije.

 

„Petrinja je ponovno studentski grad. Vratili smo studente Učiteljskog fakulteta u Petrinju. Za potrebe održavanja nastave Učiteljskog fakulteta, uredili smo potkrovlje Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Za izvršenje radova utrošeno je oko 2,5 milijuna kuna i tu posebno hvala Ministarstvu znanosti i obrazovanja s kojim surađujemo na svakom projektu s područja obrazovanja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ulažemo u osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje i u suradnji s novoizabranim rektorom Lakušićem, u suradnji s rektorom Borasom, u suradnji s ministrom Fuchsom dovodimo i Građevinski fakultet u Sisak. Ono što je važno za studente je da od iduće akademske godine svi studenti koji upišu redovno fakultet na potresom pogođenom području, a imaju prebivalište na području Sisačko – moslavačke županije, imaju pravo na jednokratnu naknadu od 5 000 kuna“, rekao je u Petrinji župan Ivan Celjak.

 

Podsjetimo, u razornom potresu koji je pogodio šire područje Petrinje stradale su mnoge obrazovne ustanove, pa tako i zgrada petrinjskog odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Budući oštećenja ne dopuštaju nastavak provedbe nastave i korištenje studentima bilo je potrebno pronaći mjesto na kojem bi se moglo organizirati sigurno i adekvatno provođenje nastave, koja se uglavnom odvijala online.

 

Kako im je sada u novom prostoru rekli su nam studenti Rea Đomlija i Roko Vučak
„Drago nam je da smo se vratili. Prosto je uređen i osjećamo se ugodno, a najvažnije je da smo on line nastavu zamijenili nastavom uživo.“, kažu Rea i Roko.

 

Kako bi se ipak osigurala nastava uživo te osigurao prostor za siguran boravak za oko 600 studenata odlučeno je urediti dodatan prostor u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića kako bi isti objekt zbog novonastale situacije neometano i adekvatno mogli koristiti svi učenici i studenti.
Pristupilo se provođenju postupka javne nabave za predviđene radove. Predmet nabave su radovi rekonstrukcije visokog potkrovlja Osnovne škole Dragutina Tadijanovića po sistemu „ključ u ruke“.

Ovaj novi prostor je privremeno rješenje, a dekan Učiteljskog fakulteta prof. Siniša Opić se nada da neće dugo biti podstanari i da će obnova matične zgrade fakulteta krenuti vrlo brzo.
„Vlada Republike Hrvatske je 6.siječnja raspisala Javni poziv na koji je Učiteljski fakultet među prvima aplicirao. Mi smo u završnoj fazi projektiranja same zgrade i čekamo bespovratna sredstva za obnovu. Očekujemo da će to biti u lipnju, najkasnije srpnju i nakon što sve uskladimo krenemo s radovima na jesen. Radovi bi trebali trajati godinu dana.“, rekao je dekan Opić.
Dodajmo kako je novoizabrani rektor i dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić ukazao na doprinos stručnjaka Građevinskog fakulteta neposredno nakon potresa na Banovini.
Najavio je pokretanje izvanrednog preddiplomskog studija građevinarstva u Sisku, kao doprinos ne samo razvoju visokoškolskog obrazovanja, već i gospodarstva na području županije.
Sa sisačkom Tehničkom školom, dodao je, pokrenut je i projekt dodatnog obrazovanja i usavršavanja učenika za građevinska zanimanja, koja će tijekom obnove biti vrlo tražena.

 

Današnjoj svečanosti u Petrinji nazočili su i Tomislav Paljak, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, saborski zastupnik Krunoslav Katičić, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Marko Badrić, prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Foto: SMŽ

najčitanije