Studenti PMF-a slušali predavanja o Intervencijskom planu Petrinje

imp

Studenti Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu posjetili su Gradsku upravu u okviru terenske nastave u Gradu Petrinji. Dobrodošlicu im je u Velikoj vijećnici Grada Petrinje poželio gradonačelnik Darinko Dumbović zajedno sa zamjenicom Viktorijom Kaleb i ostalim suradnicima. Izrazio je nadu kako će se u Petrinji osjećati ugodno te sa sobom ponijeti najbolje utiske, ali i steći nova znanja, upoznati se s Petrinjom i projektima koji se provode budući da su jedna od tema posjeta i EU fondovi.
„Izuzetno mi je drago što Grad Petrinja u svojoj projekciji projekata kroz svoj Akcijski plan i kroz Intervencijski plan, napravio svoju strategiju. Petrinja je kroz svoju prošlost puno toga prošla, u novijoj povijesti smo imali i Domovinski rat. Bilo je puno toga uništeno i devastirano i mi to nastojimo sve vratiti i poboljšati. Sve to treba staviti u jednu politiku koja bi napravila iskorak i dobru politiku te sami gospodarski obrat. Proračun grada Petrinje iznosi oko 70 milijuna kuna i „sam je sebi svrha“, stoga smo, kako bi napravili nadogradnju komunalne, gospodarske, društvene i socijalne infrastrukture, potražili smo dodatne izvore financiranja, prvenstveno EU fondove. Prvi smo iz Kohezijskog fonda povukli 431 milijun kuna za infrastrukturni projekt aglomeracije. Projekt je u provedbi i do sad smo realizirali oko 250 milijuna kuna. Potpisali smo i ugovor za pročistač vrijedan 65 milijuna kuna. Kroz Intervencijski plan smo uspjeli dobiti oko 206 milijuna kuna za naše projekte, oko 50 milijuna kuna smo povukli za energetsku obnovu. Znači, povukli smo 700 milijuna kuna za naše projekte“. – rekao je Dumbović

studenti u petrinji 6 studenti u petrinji 5 studenti u petrinji 4 studenti u petrinji 3 studenti u petrinji 2
Docentica Jelena Lončar zahvalila se na prijemu i pojasnila razlog njihovog posjeta Petrinji: „Ovdje su studenti diplomskog studija geografije, smjerovi prostorno planiranje i regionalni razvoj te geografski informacijski sustavi. Oni će kroz godinu – dvije imati svoje diplome i moći će pridonijeti svojim sredinama što se tiče nekakvih ideja i razvoja. Naravno, ako im se pruži prilika. Svi imamo velika očekivanja od njih. Poanta je ove terenske nastave da se studenti upoznaju na mjestu događaja s lokalnim aktivnostima i politikama, što se sve može napraviti ako ima volje i načina, što se može napraviti sa sredstvima koja su na raspolaganju, što to znači konkretno na terenu… Na taj ih način želimo motivirati da i sami pokušaju učiniti nešto za svoje sredine, za lokalnu upravu, ali i sebe osobno“.
O samim projektima koje provodi Grad Petrinja, studente su upoznale Katarina Ivančić, ravnateljica Petrinjske razvojne agencije i Edisa Mašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj.

najčitanije