Stožer se predomislio: maske nisu obaveza nego preporuka

ibb

Županijski stožer civilne zaštite u današnjem dnevnom izvješću o epidemiološkom stanju u Sisačko-moslavačkoj županiji naveo je sljedeće:

”U periodu relaksacije mjera obavezno je nošenje zaštitnih maski kod svih žitelja naše županije. Niti jedna osoba ne može i ne smije zbog obavljanja bilo kojeg posla ući u zgradu županije, grada, općine, policijske uprave, banke, pošte i dr. bez nošenja zaštitne maske i bez prethodne dezinfekcije ruku i mobitela.”

To je poprilično zbunilo stanovnike županije, ali i lokalne i nacionalne medije koji su objavili izvješće, budući da ovakav naputak dosad niti jednom nije spomenut u sklopu mjera zaštite od širenja COVID-19 koje navodi Nacionalni krizni stožer.
Naknadno je županijski Stožer objavio novo priopćenje pod naslovom ”Pojašnjenje prethodnog Izvješća Stožera civilne zaštite SMŽ”
”Temeljem prethodnog Izvješća u kojem je navedeno kako je obavezno nošenje zaštitnih maski kod svih žitelja naše Županije napominjemo kako se radi o preporuci (ne obavezi) struke jer se virus prenosi kapljičnim putem te na taj način svaki stanovnik će zaštititi sebe ali i druge.” – stoji u pojašnjenju prethodnog izvješća.

najčitanije