Stožer civilne zaštite SMŽ: „Definirali smo karantensko mjesto na području Petrinje“

mradenovic

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održao je sjednicu. Kao i gradski stožer, preporučili su, na temelju preporuka  Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije da se do daljnjega odgode manifestacije i okupljanja.  Odluka je donesena nakon što je jučer potvrđena prva osoba zaražena koronavirusom u našoj županiji.

„Na sjednici smo razmotrili opasnosti i ugroze koje prijete koronavirusom. Izdali smo nalog prema stožerima na područjima naših gradova i općina da održe radne sastanke kako bi bili spremni za mogućnosti djelovanja po ovom pitanju. Nadam se da će to u narednim danima biti odrađeno, kako bismo idući tjedan mogli sazvati sjednicu Stožera na kojima će biti prisutni načelnici gradskih i općinskih stožera. Valja istaknuti kako smo definirali karantensko mjesto za one osobe koje ne mogu biti u samoizolaciji u kućnim okvirima. To će biti na području Petrinje gdje u ovom trenutku imamo 10 ležajeva za prihvat sumnjivih osoba. Situacija zasad nije alarmantna i želim apelirati da se ne prenose dezinformacije oko stanja na području SMŽ“, poručio je zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec te dodao kako će se na internetskim stranicama SMŽ moći preuzimati priopćenja o ključnim podacima o broju sumnjivih ili zaraženih osoba na području naše županije.

Zamjenik župana je uputio i apel svim građanima: „Svi oni koji nemaju baš preveliku obvezu neka ne napuštaju teritorij naše županije, da ne odlaze u sumnjiva područja i tako postanu mogući uzrok širenja zaraze. Sve naše službe, preko Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, bolničke službe, policija i sve ostale službe su u stanju pune pripravnosti i provode se sve one mjere koje su koordinirane s Nacionalnim stožerom, koji nam svakodnevno daje informacije o postupanju.“

Stožer je preporučio i da sve ustanove smanje rad sa strankama na što manju razinu, kao i da zdravstvene ustanove u županiji odgode nehitne preglede i kontrole, sve kako bi se smanjila fluktuacija ljudi.

Trenutno na području županije imamo 95 osoba pod nadzorom, od kojih 80 vozača kamiona čije su rute bile u Italiji. Zaraženi mladić iz Mošćenice bit će prevezen u Kliniku Fran Mihaljević.

najčitanije