Središnji državni ured najavio useljenje prvih stradalnika od potresa

imp

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je obnovio 3.372 kuća u nekonstrukcijskoj obnovi, a 954 kuća obnovljeno je postupkom samoobnove koju Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje prati kako bi vlasnicima omogućio isplatu Zakonom o obnovi predviđenih sredstava.

 

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Središnjem državnom uredu dostavilo je 806 odluka za konstrukcijsku obnovu. Sve odluke dostavljene su na postupanje projektantima koji sukladno Zakonu o obnovi izrađuju nalaze i projektnu dokumentaciju, a temeljem izmjena Programa mjera usvojene 28. srpnja na sjednici Vlade Republike Hrvatske tijekom rujna započet će postupci ugovaranja radova na konstrukcijskoj obnovi.

 

Do danas su potpisani ugovori sa vlasnicima za izgradnju 92 zamjenske obiteljske kuće čija je realizacija izgradnje pokrenuta razradama prilagodbenih projekata, geodetskim i geomehaničko – istražnim radovima, uklanjanjem potresom uništenih kuća i izgradnjom novih tipskih zamjenskih kuća.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek obišao je gradilišta na kojima se grade zamjenske obiteljske kuće te se informirao oko tijeka i napretka radova.
Trenutno su u tijeku građevinski radovi na izgradnji i pripremi izgradnje na 86 lokacija na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.
” Tijekom rujna bit će dovršena izgradnja prvih zamjenskih obiteljskih kuća a taj proces nastavit će se u sljedećim mjesecima kada će se u oko dvadesetak obiteljskih kuća do godišnjice potresa, useliti vlasnici – stradalnici ”, izjavio je državni tajnik Hanžek.

” Obnova je počela prije 15 dana. Sve je odlično, zadovoljan sam. Dobar izvođač radova, a i brzo rade. Obećali su za mjesec dana da će biti gotovo. Središnjim državnim uredom sam zadovoljan, radovi su dobri, brzo rade, efikasni su ”, izjavio je stradalnik Radomir Borojević.

Započela je izgradnja obiteljske kuće a vlasnik Stjepan Vrbanec izjavio je: ” Radovi su krenuli prije mjesec i nešto dana. Prezadovoljan sam što se tiče firme izvođača i brzine.”

Među zamjenskim tipskim obiteljskim kućama koje su odmakle u fazi izgradnje je kuća obitelji Janković.
” Prošle godine je stara kuća srušena, ove godine su počeli radovi. Trenutno je dobro, došli smo do krova. Evo, sad se čekaju izvođači da dođu završiti. Sa izgradnjom sam sad za sad zadovoljan. Firma koja gradi je dosta dobra i stvarno dobro rade. Što se tiče papira to je bilo sve ok, brzo su to riješili. Suradnja sa djelatnicima Središnjeg državnog ureda bila je ok i za to nemam prigovora ”, kazao je Goran Janković.

U tijeku je izvođenje radova izgradnje deset višestambenih zgrada, od čega su 8 višestambenih zgrada u Petrinji sa 128 stanova, 4 višestambene zgrade u Glini sa 52 stana i 2 višestambene zgrade u Topuskom sa 26 stanova. Pripremni radovi vode se na izgradnji 2 višestambene zgrade u Gvozdu sa 26 stanova a u tijeku su javne nabave za još 3 zgrade u Glini i jedne u Dvoru sa 76 stanova. Ukupna vrijednost svih ugovora iznosi 306,87 mil. kn s rokom izgradnje 12 mjeseci.

Središnji državni ured je sa današnjim danom ugovorio ukupno milijardu i 14 mil. kuna vrijednosti radova i usluga na poslovima obnove, gdje je osim navedenih Programa uključen i Program organizirane obnove i samoobnove višestambenih zgrada u sve tri županije.

 

Foto – Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje

 

 

 

 

najčitanije