Središnje obilježavanje Dana sjećanja u Petrinji

mradenovic

Kolonom sjećanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima te misom zadušnicom, obilježeni su ”Dani sjećanja 1991.-2019.”, tradicionalna manifestacija kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991.godine.
“Ovo je poštovanje prema svim obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, prema obiteljima svih poginulih civila i svih onih koji su nestali. Mnogi su ostali sakati, a i poneki sami sebi prepušteni. Grad Petrinja ipak želi da precentralizirana država ima, ono što je izuzetno važno, više mogućnosti za ove ljude koji ovdje žive. Država je imala svoju šansu kada je stvarala sama sebe upravo preko hrvatskih poginulih branitelja. Sada, obitelji, ovi građani u Gradu Petrinji traže u državi svoju šansu, da iskoristimo tu šansu da znamo zašto imamo domovinu. To će biti konačna potvrda i satisfakcija ovog čovjeka koji ovdje živi sa tugom i sa ranama. Danas smo svi velika obitelj, danas smo svi stisli ruke majkama, očevima koji sa tugom ovdje gledaju i koji gledaju ponekad da li im se može vratit taj najbliži”, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.
Dana 16.rujna 1991. iz vojarne „Vasilj Gaćeša“ počeo je minobacački napad na Petrinju, Brest i Mošćenicu. U sisačku bolnicu dovezeno je 40-tak ranjenih gardista i civila. Na položajima oko Nove bolnice i Vile „Gavrilović“ zarobljeno i strijeljano 17 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde.
IMG_20190916_095410 IMG_20190916_105808
Tog datuma prisjetio se Darko Dumbović predsjednik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Patrinje.
”Jutro je počelo maglovito kao i jutros, a kasnije tijekom dana bio je ovakav divan, prekrasan topli dan ali nažalost, jako krvav. U tom danu u Petrinji je poginulo je puno više branitelja i civila tijekom svih ratnih operacija na području Petrinje i naravno da svi Petrinjci koji su tu ostali zatečeni u svome gradu kad je taj napad trajao – pamtit će ga dok su živi. Najznakovitije je to što je tog dana, 16. rujna u popodnevnim satima na vili Gavrilović streljano 17 branitelja, trojica su preživjela. To su branitelji koji su bili na položajima oko nove bolnice. 16. rujna je znakovit i po tome što se pokazalo da se Petrinja da se vrlo teško može braniti, uzimajući u obzir da je ovdje bila tenkovska jedinica razine korpusa u ondašnjoj vojarni i to je nešto što ni jedan čovjek koji to preživi ne može zaboraviti. Svi oni koji su položili svoje živote danas su dobili sitnicu da se njihova imena pročitaju”.
Na području Petrinje 598 osoba izgubilo je život, a 89 se i dalje vodi nestalima. Na važnost educiranja o Domovinskom ratu pozvao je Ante Deur, posebni savjetnik predsjednice za branitelje te njezin izaslanik.
”Istinski poziv svim institucijama u Hrvatskoj da uistinu Domovinski rat bude u svim predmetima u školama, fakultetima, u svim naobrazbama. Jednostavno ne možemo dopustiti da mladi ljudi samo na komemoracijama slušaju o događajima i stvaranju hrvatske države – to je nešto za što smo svi odgovorni”, poručio je Deur. Manifestaciji je prisustvovao i izaslanik ministra obrane i podpredsjednika Vlade Predrag Krapljan.

IMG_20190916_101843 IMG_20190916_110212
”“U drugoj polovici rujna kada kroz manifestaciju Dani sjećanja obilježavamo Dane ponosa i slave i sjećamo se svih poginulih branitelja Petrinje ali i stanovnika Petrinje koji nisu dozvolili da im otmu grad, sa pobjedonosnom Olujom su se vratili u svoj grad i osigurali mu budućnost. Budućnost ovom gradu svakako čine i postrojbe hrvatske vojske, to su dvije elitne bojne – Gromova i Tigrova koje njeguju tradicije svojih slavnih prečasnica gardijskih brigada u Domovinskom ratu”.
U sklopu obilježavanja Dana sjećanja 16.rujna u 19:00 sati otvorit će se izložba ratnih slika grada Petrinje i okolice u prostorijama Udruge ratnih veterana Grada Petrinje. Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

najčitanije