Spriječena tri slučaja krijumčarenja osoba na području PU sisačko-moslavačke

imp

Policijski službenici koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija su u četvrtak, 6. travnja u jutarnjim satima na području Petrinje, u mjestu Hrastovica, zaustavili automobil poljskih nacionalnih oznaka u kojem je 34-godišnji državljanin Turkmenistana prevozio pet stranih državljana, a potom i drugi automobil poljskih registracija kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Ukrajine.

 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma policijski službenici su nad dvojicom muškaraca proveli kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da su s unaprijed stvorenom namjerom koristoljublja ušli u Republiku Hrvatsku i sudjelovali u počinjenju navedenog kaznenog djela, odnosno da su iz koristoljublja omogućili kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj osobama koje su na nezakonit način ušle u Republiku Hrvatsku.

 

Također, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 29-godišnjak sudjelovao u počinjenju kaznenog djela tako što je služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

 

Postupanjem je utvrđeno da se radi o četiri državljana Turske koji su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

 

Zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma 34-godišnji državljanin Turkmenistana i 29-godišnji državljanin Ukrajine su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

 

U isto vrijeme, na glinskom području u mjestu Hajtić, policijski službenici su tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija zaustavili automobil litvanskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Turkmenistana, a u vozilu se nalazilo dvoje stranih državljana. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma vozač je uhićen, a strani državljani su dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje.

 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi i iz koristoljublja, a prema prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom, preuzeo i u automobilu litvanskih nacionalnih oznaka, prevozio dvoje državljana Turske. Cilj osumnjičenom je bio navedene strane državljane prevesti teritorijem Republike Hrvatske do granične crte sa drugim državama članice Europske unije.

 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, 29-godišnji državljanin Turkmenistana je predan pritvorskom nadzorniku, dok su strani državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

 

Idućeg dana, pola sata poslije ponoći, u mjestu Poljana Lekenička, općina Lekenik, policijski službenici su uočili i zaustavili automobil bosanskohercegovačkih registracija kojim je upravljao 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a koji je u vozilu prevozio pet stranih državljana. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma vozač je uhićen, a strani državljani su dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje.

 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio pet državljana Narodne Republike Kine do krajnjeg odredišta.

 

Svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

 

Zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

najčitanije