Sportske igre mladih u Popovači započele novu sezonu

imp

D80 1491

Natjecateljsko – edukativnim programima „Budi dio igre – Čuvajmo naš planet“ u Popovači je započela 27.sezona Sportskih igara mladih.

 

U Popovači u Osnovnoj školi Zorke Sever prisutne je, uz ravnateljicu škole Zvjezdanu Martinec, na početku programa pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kultutu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije Robertina Štajdohar te zamjenik gradonačelnika Popovače Lovro Miklaužić.

 

“Grad Popovača je ponosan na vas te pozdravlja svaku inicijativu koja se odnosi na edukacije vezane za odgovorno zbrinjavanje otpada. I sami spoznajemo da otpad postaje sve veći problem našeg društva, primjećujemo to kroz velike količine plastike i papira koju marljivo razvrstavamo u svojim kućanstvima, ali i kroz velike količine divljih odlagališta otpada koja niču u šumama našeg lijepog grada. Veoma je važno da ta edukacija počne sa vama najmlađima kroz sport , učenje i zabavu te da se taj pokret nastavi kroz slijedeće generacije kako bi naše okućnice i priroda bili čisti te ugodni za boravak. Zato pozdravljamo Zero Waste inicijativu u organizaciji Sportskih igara mladih i OŠ Zorke Sever koja nastoji podići svijest o problematici otpada upravo tamo gdje najviše vrijedi.”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

_KSD2844

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije Robertina Štajdohar istaknula je: “Mi stojimo iza naših škola, a pogotovo u aktivnostima koje uključuju edukaciju i sport koji je bitan za zdravlje djeteta. Podržavamo inicijative koje djecu uče kako je bitno reciklirati, kako je bitno kroz igru s tim se saživjeti, kako bi kasnije kao odrasli ljudi u tim promjenama živjeli.”

 

Nakon interaktive edukacije o zaštiti okoliša, djeca i mladi natjecali su se na edukativnom poligonu. U spretnosti i razvrstavanju otpada u Popovači najvještiji su bili učenici 8. razreda Dorian Turk, Brigita Stipčić, Lorena Lovreković i Noa Stepić.

 

_KSD2937
‘’Sportske igre mladih svake godine rade na nadogradnji spektra aktivnosti, tako da uz promicanje sporta i sportskog načina života svoju platformu koristimo i za pozitivan utjecaj na nove životne navike. Ove godine, samo u Hrvatskoj, u Igrama će sudjelovati 80.000 djece i mladih.’’ istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni predsjednik Sportskih igara mladih.

 

Tijekom siječnja osnovnoškolska djeca učit će o zaštiti okoliša uz igru i sport, a edukacija djece i mladih na području održivog razvoja održat će se u svim županijama u Hrvatskoj.
Ovom kampanjom želi se doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s vlastitim višegodišnjim projektom Svijet bez otpada.

 

Edukacijski moduli podijeljeni su u 4 cjeline:

1) Zrak i voda – Vrste i izvori zagađivača, načini onečišćenja vode i zraka te zaštita vode i zraka od onečišćenja.

2) Planet Zemlja, biološka raznolikost i klimatske promjene – raznolikost živog svijeta na Zemlji, klimatske promjene kao posljedica globalnog zatopljenja.

3) Otpad – Recikliranje i ponovna uporaba neopasnog otpada, razumijevanje važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom, razvoj navika primarne selekcije – odabir otpada, tehničko kreativno recikliranje – primjena odbačenog neopasnog otpada u proizvodnji novih korisnih predmeta.

4) Zeleni poligon – Nova natjecateljska disciplina u sklopu Sportskih igara mladih, s motoričkim zadacima primjerenim dobi natjecatelja. t

 

 

Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova.
Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, Cup u nogometu, rukometni turnir, kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, turnir u šahu, stolnom tenisu, Cup u tenisu, Dan sporta). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom.

 

Prijave su otvorene na www.igremladih.hr

 

 

Foto – Sportske igre mladih

najčitanije