Smanjen angažman vatrogasaca zbog vremenskih uvjeta

mradenovic

Vatrogasne snage su tijekom 11. siječnja 2021. godine nastavile sa radom na intervencijama, ali sa znatno smanjenim intenzitetom s obzirom da su vremenski uvjeti onemogućavali puni angažman vatrogasaca na poslovima koji su se do sada intenzivno radili, a to su bili uklanjanje oštećenih dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanje crjepova i osiguravanje ruševnih zgrada. Odrađivale su se one intervencije koje su bile žurne i uvjetovale sanaciju objekta (najčešće krovova) kako ne bi vremenske nepogode uzrokovale još veće štete. Sukladno navedenom otpušten je jedan dio vatrogasaca te se na terenu nalazi potreban broj vatrogasaca za trenutnu situaciju. Zbog navedenih vremenskih prilika smanjen je broj intervencija i potreba za vozilima za rad na visini i specijalnim kranovima te se očekuje po popravljanju vremenskih prilika da će se isti povećati.

Na području Vatrogasnog operativnog zapovjedništva (VOZ) Glina angažirano je 75 vatrogasaca sa 22 vozila s područja VZŽ Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Šibenik i Split. Evidentirano je 148 intervencija.
Na području VOZ Sisak angažirano je 35 vatrogasaca s 10 vozila iz lokalnija DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska. Evidentirane su 32 intervencije, među kojima se ističe uklanjanje zvona s katedrale.
Na području VOZ Petrinje angažirana su 53 vatrogasca sa 14 vozila s područja VZŽ Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske, Dubrovačko-neretvanske, Požeško-slavonske, Ličko-senjske i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Dubrovnik. Evidentirana je jedna intervencija.
Prema obrađenim podacima za dan 11. siječnja 2021. godine, ukupno je angažirano 163 vatrogasaca sa 46 vatrogasnih vozila. Ukupno je evidentirano 181 vatrogasnih intervencija.
Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28. prosinca 2020. do dana 11. siječnja 2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 7152 vatrogasca sa 1931 vatrogasna vozila, a odrađeno je 8243 intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci i broj će se sigurno povećati.

Stigao konvoj pomoći bavarskih vatrogasaca

Bavarski vatrogasci su 11. siječnja dostavili veliku količinu vatrogasne opreme za potrebe vatrogasaca angažiranih na saniranju posljedica potresa. Oko 300 vatrogasnih organizacija s područja Bavarske počelo je s prikupljanjem opreme nakon potresa koji je pogodio područje Siska, Petrinje i Gline.
Konvoj na graničnom prijelazuPomoć su dovezla 43 vatrogasca s 22 vatrogasna vozila predvođena predsjednikom Vatrogasne zajednice Bavarske Johannom Eitzenbergerom i njegovim zamjenikom. Prikupljeno je oko 15000 pojedinačnih komada opreme, od osobne zaštitne opreme, do ljestvi i agregata.
“Mi smo tu da pomažemo jedni drugima i uistinu nam je drago da možemo pomoći hrvatskim vatrogascima. Svakako želimo da suradnja između Vatrogasne zajednice Bavarske i Hrvatske vatrogane zajednice i u budućnosti bude uspješna”, rekao je Johann Eitzenberger.
Oprema je istovarena u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu, odakle će biti distribuirana na potresom pogođeno područje. Danas su bavarski vatrogasci u obilasku Siska i Petrinje.

najčitanije