Sjednica Vlade RH u veljači će biti održana u Sisku

ibb

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u pratnji ministra državne imovine Gorana Marića, u sklopu ‘turneje’ po hrvatskim županijama, danas je posjetio i sisačko-moslavačko sjedište. U Sisku se premijer sastao sa županom Ivom Žinićem i gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček, koji su ga upoznali s ključnim razvojnim projektima i trenutnom gospodarskom i socijalnom situacijom grada i županije:
”Jedan od zaključaka je da treba nastaviti kvalitetnije cestovno povezivanje Siska sa Zagrebom. Za mandata ove Vlade očekuje se napredak u rješavanju cestovne povezanosti od Lekenika do Siska i nastojat ćemo to pitanje staviti na prioritetnu listu rada i ministarstva i Hrvatskih cesta”, kaže Plenković, najavljujući i održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske u Sisku: ”Dogovorili smo da ćemo tijekom veljače organizirati jednu sjednicu Vlade RH u Sisku. Na taj način želim dati i politički i konkretan signal moje vlade prema Sisačko-moslavačkoj županiji. Smatram da je ona simptomatična za određene procese koji su se dogodili u vrijeme tranzicije, a nisu pozitivno djelovali na Sisak kao ranije industrijsko središte. U ovom trenutku moramo dati signal kako pomoći županiji za koju vidimo da ima i neke negativne demografske trendove. Zadaća je Vlade RH da napravi maksimum kako bi se razvoj Siska i Sisačko-moslavačke županije usmjerio u pozitivnom smjeru”.
Premijer Plenković nakon sastanka je zaključio kako Grad i Županija imaju veliki broj razvojnih projekata za koje je dokumentacija već pripremljena te da će Vlada biti na raspolaganju prilikom realizacije.
Plenković napominje da je jedna od temeljnih zadaća Vlade RH i pitanje Rafinerije Sisak te da su sva nadležna ministarstva trenutno u fazi detaljne analize situacije i prikupljanja informacija: ”Kada dođemo u fazu da pristupimo ovom pitanju na jedan cjelovit način, tada ćemo, naravno, voditi računa o svim aspektima rada rafinerije i o tome što ona znači za Sisak i za ljude koji ovdje žive.”
plenkovic1
Župan Ivo Žinić premijeru je na sastanku prezentirao županijske projekte, među kojima posebno ističe osnivanje sveučilišta u Sisku, obzirom na metalurški i učiteljski fakultet: ”Sisak svakako zaslužuje da ima sveučilište i ovim projektom pridružujemo se ideji Vlade RH o decentralizaciji određenih državnih funkcija, u ovom slučaju i znanstvenih. Grad Sisak ima te mogućnosti”, zaključuje Žinić, dodajući kako je premijeru, uz potrebu očuvanja Rafinerije nafte Sisak, ukazao i na slučaj Petrokemije kao još jedne strateške tvrtke sa sjedištem na sisačko-moslavačkom području. Vezano za gospodarstvo županije, župan napominje i da je drvna industrija u našoj županiji među najrazvijenijima: ”Razgovarali smo o preraspodjelama tih šumskih bogatstava i smatramo da treba voditi računa o tome da se ta bogatstva koja se ovdje nalaze – ovdje i prerađuju”, kaže Žinić.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, na pitanje je li zadovoljna sastankom s premijerom, odgovara kako će zadovoljstvo današnjim sastankom najbolje izraziti Siščani kada vide što će uslijediti nakon njega i hoće li Sisak dobiti bolju prometnu povezanost, kao što su naglasili premijer i župan: ”Ja to, prije svega, vidim kao brzu cestu od Lekenika do Siska, novi odranski i novi kupski most i, ono što je nužno potrebno, sanaciju Mosta Gromova”, pojašnjava gradonačelnica nakon sastanka na kojemu je, također, predsjedniku Vlade RH prezentirala gradske projekte, ali i problematiku kojom će se baviti Ministarstvo državne imovine: ”Pozdravljamo činjenicu da je osnovano takvo ministarstvo jer nam to daje za vjerovati da će se brže i bolje donositi političke odluke i da će se zapuštena državna imovina na području Siska, a ima je puno, ipak dati na korištenje jedinici lokalne samouprave budući da imamo konkretne projekte koje želimo nominirati prema EU fondovima. Prije svega, tu mislim na staru upravnu zgradu Željezare gdje želimo Tehnološki park i na vojarnu u Lađarskoj kojoj želimo dati svrhu kampusa, kongresnog centra, dakle nečega što će privući još mladosti u grad Sisak” pojašnjava gradonačelnica i dodaje da je zadovoljna što je do ovog sastanka došlo te da se veseli sjednici Vlade u veljači: ”Imat ćemo puno pitanja i vjerujem da će ministri biti kompetentni i dati nam relevantne odgovore”.

najčitanije