Siščanin Pero Grgić sisačkoj bolnici donirao AEROSOL BOX

nn

261020211635208429.jpeg

U borbi protiv pandemije uzrokovane COVID-19 virusom, medicinski djelatnici prisiljeni su služiti se svom mogućom zaštitnom opremom kako bi osigurali najkvalitetniju skrb pacijentima te zaštitili medicinsko osoblje.

Osim zaštitne opreme koju je osiguralo Ministarstvo zdravstva i Krizni stožer RH, uvijek su dobrodošla i improvizirana sredstva vlastite izrade, a zahvaljujući Siščaninu Peri Grgiću, jedan takav novitet, AEROSOL BOX, od danas je u vlasništvu Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak.

„Ja bih zahvalila našem sugrađaninu, gospodinu Peri Grgiću, vlasniku proizvodno uslužnog obrta KUM, koji je vlastoručno izradio AEROSOL BOX te ga je odlucio velikudušno donirati Odjelu za Anesteziologiju, reanimatologiju i intezivno liječenje OB SISAK. Ova oprema će nam biti jako korisna i značajna prilikom izvođenja intubacije i drugih manipulacija oko dišnih puteva, pri čemu se oslobađaju aerosoli koje su u našem poslu najopasnije. Zahvalila bih i arhitektu Rikardu Blažičku koji nam je ljubazno ustupio nacrt i cijeloj ekipi Kliničke bolnice Merkur koja je prva došla to BOX-a i krenuli smo s njima u izradu.Virus nije nešto s čim mi ne možemo izaći na kra,j mi smo educirani za rješavanje krize i puno toga možemo, ali moramo se zaštiti jer ovo je sasvim druga situacija u odnosnu na naš uobičajeni posao. Upravo zato nam je ova donacija vrlo vrijedna u našem svakodnevnom radu“, rekla je doktorica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u sisačkoj bolnici, Gordana Živanović-Posilović, dodavši da je jedan od najrizičnijih trenutaka u liječenju postupak intubacije i spajanja na respirator, a upravo AEROSOL-BOX je izuzetno koristan u smanjenju opasanosti širenja kontaminiranog aerosola u prostor.

„Do sada smo imali suspektnih bolesnika koje smo morali intubirati uz sve mjere opreza, znači kompletno oblačenje, i učinili smo to uz svu opremu i po svim pravilima struke, no srećom su je kasnije testiranjem utvrđeno da su ti bolesnici bili negativni na korona virus“, dodala je Živanović-Posilović.

Na ovoj donaciji, kao i svim drugim donacijama, zahvalio je i ravnatelj sisačke bolnice, dr. Tomislav Dujmenović, napomenuvši da su upravo zaštitna sredstva ono što je bolnici sada najpotrebnije i naglasivši da bolnica, bez obzira na tri zaražena doktora i određen broj zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, i dalje funkcionira dobro.

„Funkcioniranje bolnice se itekako promijenilo, neki odjeli su se sveli na jedan ili dva kreveta, dok su odjeli infektologije zauzeli skoro cijelu zgradu, nova interna skoro cijela pripada ovom odjelu infektologije. Svi ostali odjeli imaju sobe za izolaciju, a na ulazu imamo trijažni šator, odnosno kontejner. Tamo dolaze svi bolesnici koje stižu u bolnicu, trijažiraju se, uzima im se anamneza i mjeri temperatura, a nakon toga se raspoređuju na daljnje liječenje. Primamo sve hitne bolesnike i onkološke pacijente, a posebnu pozornost obraćamo na one koji imaju temperaturu i respiratorne probleme, njima napravimo bris na korona virus i onda ih dalje uputimo“, rekao je ravnatelj sisačke bolnice, dr. Dujmenović, dodavši da svakodnevno uzme otprilike 30 novih briseva.

donacija 2 donacija 3 donacija 4

najčitanije