Sisačko-moslavačkoj županiji 40 milijuna kuna za sanaciju objekata vatrogastva

imp

Za pomoć u saniranju posljedica potresa, odnosno za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, Vlada je Sisačko-moslavačkoj županiji dodijelila 40 milijuna kuna iz državnog proračuna.

 

Na inicijativu župana Ivana Celjaka, Sisačko-moslavačkoj županiji dodijeljeno je 40 milijuna kuna za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području. Riječ o do sada najvećem (jednokratnom) iznosu dodijeljenom Sisačko-moslavačkoj županiji za vatrogastvo. Naime, župan Celjak obratio se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć u osiguranju sredstava za saniranje posljedica štete nastale na vatrogasnim objektima nakon potresa, a Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici donijela Odluku o dodjeli 40 milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

Rečeno je to na sastanku župana sa zapovjednicima i predsjednicima vatrogasnih zajednica gradova i općina, predstavnicima županijske Vatrogasne zajednice te samostalnih DVD-a i zapovjednicima JVP-a s područja Sisačko-moslavačke županije čija je tema bila upravo dodjela 40 milijuna kuna pomoći za sanaciju šteta na vatrogasnim objektima.

 

„Vatrogasci su mi na zadnjem sastanku istaknuli kako je šteta nastala na vatrogasnim objektima nakon potresa trenutno najveći problem koji je potrebno riješiti. Obećao sam tada vatrogascima da ćemo pronaći rješenje i uspjeli smo uz pomoć Vlade RH osigurati iznos od 40 milijuna kuna za objekte koje koriste DVD-i i JVP-e. Zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH. Ovo je još jedan primjer izvrsne suradnje Vlade RH i SMŽ i težnja Vlade RH da ulaže u Sisačko-moslavačku županiju. Prije nego smo u Vladi razgovarali na ovu temu, zatražio sam od Vatrogasne zajednice SMŽ podatke o šteti koja je nastala na objektima koje koriste javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva na području naše županije. Siguran sam da će iznos od 40 milijuna kuna biti dovoljan kako bi se sanirala sva šteta nastala na vatrogasnim objektima nakon potresa. Odlučili smo se na pomoć države, jer troškovi sanacije vatrogasnih objekata nisu prihvatljivi za financiranje od strane Fonda solidarnosti“, istaknuo je nakoon sastanka župan Ivan Celjak.

Odlukom Vlade zadovoljan je i zapovjednik JVP-a Grada Siska Miroslav Golub.
„Svi u JVP-i Grada Siska iznimno smo zadovoljni Odlukom Vlade RH i osiguranju 40 milijuna kuna za obnovu objekata stradalih u potresu. Mi već imamo gotov elaborat prema kojem šteta iznosi 13,5 milijuna kuna i nadamo se da ćemo dobiti sredstva u stopostotnom iznosu kako bismo obnovili našu zgradu“, rekao je Golub.

I predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Gline Dražen Naglić zahvalio je županu Celjaku na inicijativi za osiguranjem financijskih sredstava te je dodao kako su na pet objekata u Glini utvrđena velika oštećenja.

„Namjeravamo jednu glavnu zgradu obnoviti, a procjena vrijednosti obnove te zgrade je 8,8 milijuna kuna“, izjavio je Naglić.

 

Koliko su vatrogasci važna karika u sanaciji posljedica potresa govori i podatak da su nakon potresa imali između 15 i 16 tisuća intervencija u kojima je sudjelovalo više od 20 tisuća vatrogasaca.

 

 

Foto – SMŽ

najčitanije