Sisačko-moslavačkim gospodarstvenicima predstavljene HBOR-ove pogodnosti za kreditiranje

imp

„S ciljem brže obnove uništenih i oštećenih objekata i opreme, uspostavljanja redovnog poslovanja te poticanja gospodarskog razvitka na potresom pogođenom području, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uvela je posebne pogodnosti po programima kreditiranja Investicije privatnog sektora, Investicije javnog sektora i Obrtna sredstva kojima je HBOR omogućio povoljnije kreditiranje subjekata koji posluju ili će poslovati na području Sisačko-moslavačke županije“, istaknula je Draženka Draženović Kostelac, voditeljica HBOR-ova Područnog ureda za Liku na webinaru, koji je 5. ožujka organizirala HGK – Županijska komora Sisak. Prisustvovalo je tridesetak gospodarstvenika s područja županije.

Privatni i javni poslovni subjekti na području Sisačko-moslavačke županije svoje investicije mogu financirati uz kamatnu stopu u visini od 1 posto godišnje bez naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita. Za kreditiranje investicija malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina kamatna stopa može biti dodatno snižena te iznositi 0,8 posto. Privatni i javni poslovni subjekti mogu kreditirati 100 posto predračunske vrijednosti investicije uključujući i PDV, pri čemu je omogućena refundacija za ulaganja provedena nakon potresa. Krediti se, ovisno o namjeni, mogu odobriti na rok do 17 godina uključujući i poček do 4 godine, odnosno do 5 godina za podizanje trajnih nasada.

Odobrenje kredita za obrtna sredstava poslovnim subjektima na području Sisačko-moslavačke županije omogućeno je uz kamatnu stopu od 0,5 posto, bez naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita. Kamatna stopa za male i srednje poduzetnike koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina može biti dodatno snižena te iznositi 0,3 posto. Za kredite iznosa većeg od 100 tisuća eura omogućeno je izravno kreditiranje što znači da se zahtjev za kredit i pripadajuća dokumentacija podnose HBOR-u (po redovnim uvjetima programa Obrtna sredstva izravno je odobrenje moguće za kredite u iznosu većem od 37 milijuna kuna). Kako bi se dodatno olakšao pristup kreditnim sredstvima za likvidnost, minimalno pokriće kredita instrumentima osiguranja smanjeno je na 70 posto (po redovnim uvjetima pokriće iznosi minimalno 100 posto). Krediti za oporavak poljoprivrednih djelatnosti iznosa do 200 tisuća eura odobravat će se samo uz mjenice i zadužnice klijenta i vlasnika ili povezanih osoba.

Kako bi se poduzetnicima na potresom pogođenim područjima žurno omogućio oporavak i nastavak poslovanja, Hrvatska gospodarska komora uputila je Vladi RH dodatne prijedloge mjera. Naime, prema podacima Županijske komore Sisak riječ je o višemilijunskim štetama u gospodarstvu. „Brojne tvrtke pretrpjele su oštećenja, a nekima od njih poslovanje je u potpunosti onemogućeno. Dio proizvodnih pogona je neupotrebljiv za daljnju proizvodnju, dok su poslovni prostori pojedinih poduzetnika u potpunosti uništeni. Osim na zgradama i opremi, štete su nastale i na zalihama sirovina i gotovih proizvoda“, naglasio je predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Tihomir Babić.

najčitanije