Županija svojim sugrađanima osigurava redovito funkcioniranje obrazovnog, zdravstvenog i sustava socijalne skrbi

imp

Župan Ivan Celjak sudjelovao je u utorak, 11. siječnja 2022. godine u Petrinji na redovnoj sjednici Stožera CZ za sanaciju posljedica potresa na Banovini.
Glavne teme sjednice bile su prezentacija dosadašnjeg tijeka obnove na Banovini po svim modelima, te prezentacija javnog poziva za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU u iznosu od 319,2 milijuna eura.
Županu, gradonačelnicima i načelnicima s potresom pogođenog područja, te predstavnicima državnih institucija prezentiran je javni poziv kojim je iz sredstava Fonda solidarnosti EU osigurano 319,2 milijuna eura za obnovu Sisačko-moslavačke županije.
Sredstva su namijenjena za obnovu prijevozne, energetske infrastrukture, te javnih ustanova.
Sisačko-moslavačka županija aktivno je uključena u pitanja obnove objekata u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi.

Podsjetimo, na objektima koji su u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije ili u vlasništvu ustanova kojima je vlasnik Sisačko-moslavačka županija, procijenjena šteta iznosi preko 750 milijuna kuna.
Od stupanja na dužnost župana Ivana Celjaka, u posljednjih 6 mjeseci stabilizirane su financije te je smanjen proračunski manjak s 51 milijun kuna na 13 milijuna kuna i 2021. godina je završena u rekordnom plusu te će se novac koji je akumuliran, uz veliku pomoć Vlade RH, namijeniti sanaciji neposrednih i posrednih posljedica potresa.
Unatoč katastrofalnim razmjerima štete (22 objekta škola su oštećena u potresu) na našem području obrazovni sustav nije stao. Županija je uspjela osigurati uvjete za redovito pohadanje nastave učenicima u njihovim gradovima.
Za Siščane je važno da će učenici Ekonomske škole Sisak prvi puta u povijesti imati svoju zgradu. Pripremljena je projektna dokumentacija, izdana je lokacijska dozvola te potpisan ugovor s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za gradnju nove Ekonomske škole u Sisku.
I Petrinjci će dobiti potpuno novu zgradu Srednje škole Petrinja. Nekadašnja škola tvornice Gavrilović bit će prenamjenjena za potrebe učenika Srednje škole Petrinja, a uz školu će se graditi i sportska dvorana, bit će osiguran prostor za poljoprivrednu mehanizaciju odnosno poljoprivredni praktikum.
Uz novu zgradu Srednje škole Petrinja obnavljat će se i zgrada škole koja je nažalost teško oštećena u razornom potresu.
Kako gradnja Ekonomske škole Sisak i Srednje škole Petrinja nije prihvatljiva iz sredstava Fonda solidarnosti EU, Sisačko-moslavačka županija je u suradnji s Vladom Republike Hrvatske osigurala financiranje izgradnje iz zajma Svjetske banke.
Do početka drugog semestra očekuje se završetak radova u potkrovlju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i povratak studenata Učiteljskog fakulteta u Petrinju.
Županija je osigurala i nove školske sadržaje s ciljem zadržavanja studenata na području Županije. S dekanom Građevinskog fakulteta u Zagrebu, župan Ivan Celjak potpisao je sporazum o otvaranju izvanrednog studija građevinarstva u Sisku. Time će na područje naše županije doći 60 novih studenata.

 

Isto tako veliki izazovi su i na području zdravstva, međutim inovativnim i racionalnim odlukama, Županija je osigurala prostor za rad zdravstvenih ustanova na području Petrinje i Siska te su sve ordinacije iz kontejnera i šatora premještene u čvrste objekte.
U Glini je pronađen čvrsti objekt koji je u postupku uređenja te će se u narednom razdoblju zdravstvene ustanove i na tom području preseliti u čvrst, siguran i topao prostor čime se osigurava pružanje kvalitetnijih zdravstvenih usluga za Glinjane.
Ove godine kreće obnova Doma za starije osobe Glina, a nastavljaju se ulaganja u privremeni smještaj, uredit će se još stanova za sugrađane koji su u nedovoljno kvalitetnom privremenom smještaju.

 

Nakon prvog kruga dodjele stanova, sada je u tijeku drugi Javni poziv za dodjelu stanova na privremeno korištenje koji su u vlasništvu ustanova kojima je osnivač ili vlasnik Županija.
Također je osiguran i privremeni smještaj u Lječilištu Topusko svim građanima koji smatraju da žive u nedovoljno kvalitetnim uvjetima tijekom zimskog razdoblja, zbog posljedica potresa.
Napravljen je i veliki iskorak na području gospodarstva. Županija je u suradnji s HBOR i HAMG BICRO osigurala beskamatne kredite za mikro, male i srednje poduzetnike za sve koji djeluju na području SMŽ i one koji žele investirati na našem području.
Upravo iz tog razloga ističe se važnost dovršetka autoceste do Siska sa spojem za Petrinju i Glinu, a time i dolazak investitora.

 

Sisačko-moslavačka županija uključila je maksimalno sve svoje resurse i ulaže velike napore kako bi svim svojim sugrađanima osigurala što kvalitetniji pristup uslugama koje su u nadležnosti Županije: od obrazovnog, zdravstvenog sustava do sustava socijalne skrbi.

najčitanije