Sisačko – moslavačka županija prva u Hrvatskoj po broju košnica

imp

školski Medni Doručak 10

Školski medni doručak održan u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji bio je prilika da se učenici educiraju o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te da se podigne razina znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane i njegovim nutritivnim vrijednostima.

 

Na Školskom mednom doručku su bili ministrica Marija Vučković, župan Ivan Celjak, zamjenik župana Mihael Jurić, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

 

Učenici i nastavnici škole pripremili su prigodni program kojeg je pratila izložba radova učenika drugih razreda nakon čega su učenicima uručeni prigodni medni pokloni, a svim sudionicima poslužen je medni doručak – palačinke i čaj s medom.

 

 

Župan Ivan Celjak naglasio je kako se Sisačko-moslavačka županija nalazi na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj po broju košnica, a u pčelarstvo ulaže 210 tisuća kuna kroz potporu „Pomoć pri očuvanju pčelinjeg fonda“.

„Ovakva manifestacija je značajna za razvoj svijesti o zdravoj prehrani i uvođenju meda u svakodnevnu prehranu, pogotovo kod djece. Manifestacija je značajna i za promociju naših pčelara, a u tome smo najbolji u Hrvatskoj, jer imamo oko 800 pčelara i 49.000 košnica. Sisačko-moslavačka županija će i ove godine subvencionirati kupnju nacionalne staklenke koja je vrlo važna našim pčelarima za plasman njihovog meda na nacionalno tržište, a sufinancirat ćemo i kupnju košnica“, rekao je župan Celjak.

 

 

Ministrica Vučković pohvalila je učenike i nastavnike OŠ Mate Lovraka za organizaciju današnjeg programa i prezentaciju edukativnih materijala o važnosti meda za zdravlje.

„Školski medni dan provodimo svake godine u prosincu i tijekom takvog dana prošle godine u ovoj školi, došli smo na ideju da se za učenike organizira edukativna izložba i Školski medni doručak. Danas smo naučili koliko su nam pčele važne i kako svi, počevši od sebe, moramo raditi na važnosti i značaju pčela za proizvodnju hrane i za očuvanje okoline i svijeta u kojem živimo“, rekla je ministrica Vučković.

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: SMŽ

najčitanije