Sisačka Ekonomska postala Škola ambasador Europskog parlamenta

mradenovic

U Ekonomskoj školi Sisak danas su učenicima dodijeljene plakete kojima su postali ambasadori Europskog parlamenta. Riječ je o projektu koji se provodi u svima državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj.  U prošloj školskoj godini, 2017./2018. ovoj europskoj priči priključila se i Ekonomska škola.

„Krenuli smo najprije sa jednim seminarom u Zagrebu. Škola je u listopadu krenula s radom, okupili smo dvadesetak učenika, ali u školi imamo puno putnika i malo prostora pa su, nažalost, morali prisilno odustati od sudjelovanja u projektu jer smo ga jedino mogli održavati u okviru nultog ili sedmog sata. U projektu je aktivno ostalo devet učenika. Kroz projekt su posjetili Metalurški fakultet, Simoru,  Gimnaziji Sisak. Učenici su vrlo otvoreni, zainteresirani za budućnost naše države u Europskoj uniji, spremni su poticati mlade da ostaju u Hrvatskoj. Ovo je bogat projekt koji bi se trebao aktivirati i širiti dalje“, kaže jedna od mentorica projekta Ana Marija Žutić.

Obilježavali su učenici tako Dan Europe, sudjelovali na skupu mladih ambasadora Europskog parlamenta, imali prilike družiti se s parlamentarcima. Zajedničkim snagama u školi su uspostavili  info-točku za informiranje o aktivnostima vezanim s europskim institucijama. Kroz ovaj projekt, učenici su proveli i zanimljivo istraživanje gdje su kroz anketu i pokušali saznati što naši sugrađani misle o Europskoj uniji. Ovim projektom nastoji se učenike upoznati s ustrojem europskih institucija, poučiti ih o različitim vrijednostima, kulturama i običajima, osvijestiti ih da aktivno sudjeluju u demokratskim procesima. Većina učenika uskoro će biti punoljetna pa svoje vršnjake ovako potiču da se uključe i sudjeluju u glasovanjima.

Plaketu školi dodijelila je Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu. Učenicima koji su sudjelovali u  programu Ureda za informiranje Europskog parlamenta dodijeljene su diplome. Ovaj projekt, kaže Petir, u cijeloj zemlji potiče velik interes učenika i škola koje se žele uključiti. Europski zastupnici se stoga nastoje odazvati i uključivati u učeničke inicijative jer su razgovori s mladima izuzetno bitni. Kroz trogodišnji program, koji traje do 2019.godine,  u ovaj projekt trebalo bi se uključiti 35 gimnazija i strukovnih škola diljem Hrvatske.

najčitanije