Sindikati: 'Hrvatska poljoprivreda bez Petrokemije može nestati'

st

261020211635269290.jpeg

Sindikati EKN-a Petrokemije, DEMOS-HUS-a Petrokemije i Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije kao naše očitovanje na jučerašnju Odluku Vlade RH da kutinsku Petrokemiju makne s popisa poduzeća od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.. Dopis, koji je upućen predsjedniku Vlade RH, podpredsjednicima Vlade RH, Ministru gospodarstva RH, Klubovima zastupnika hrvatskoga sabora, sindikatu EKN-a Hrvatske, Hrvatskoj udruzi radničkih sindikata hrvatske i Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, prenosimo u cijelosti.

‘Poštovani,
obraćamo Vam se nakon jučerašnje Odluke Vlade RH o brisanju Petrokemije d.d. s popisa poduzeća od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Smatramo da je spomenuta Odluka i neozbiljna i neodgovorna.
Neozbiljno je ovako važnu odluku donijeti na telefonskoj sjednici bez temeljite analize njezinih mogućih posljedica i bez ikakve mogućnosti za raspravu i iznošenje argumentiranih primjedbi od bilo koga. Podsjećamo da je Vlada RH prije nekoliko tjedana najavila analizu poslovanja društava koje ima u vlasništvu. Tu analizu na žalost nitko nije vidio ako uopće i postoji, a o analizi mogućih posljedica po ukupnu hrvatsku ekonomiju da i ne govorimo. Neodgovorno je donositi ovakovu odluku bez da se s tom odlukom i njezinim mogućim implikacijama upoznaju barem zastupnici u Hrvatskome saboru. Prema nama dostupnim informacijama ogromna većina zastupnika nije znala za donošenje ovakove odluke.
Podsjećamo Vas sve na činjenicu da su sindikati i branitelji Petrokemije aktivno surađivali s raznim Vladama RH nastojeći očuvati proizvodnju koja je ne samo od posebnog interesa za RH već, po našem mišljenju, i od strateškog interesa za sve građane. Nemoguće je, naime, razložno odvojiti proizvodnju u Kutini od strateškog interesa svake normalne države da svojim građanima osigura neovisnost u proizvodnji hrane. Hrvatska poljoprivreda, devastirana kakva je danas, bez Petrokemije može samo potpuno nestati izlažući nas sve skupa još većoj ovisnosti o uvozu hrane. Sve Vlade su uvijek isticale značaj izvozno orijentirane industrije u razvoju hrvatskog gospodarstva pa Vas podsjećamo da Petrokemija izvozi na najzahtjevnija tržišta oko 70% svoje proizvodnje te se uvijek nalazi između drugog i petog mjesta najvećih hrvatskih izvoznika. Čak četvrtina željezničkog prometa u RH rezultat je rada Petrokemije baš kao i trećina ukupne potrošnje plina u državi. Značaj za Grad Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju nije valjda ni potrebno posebno pojašnjavati. Vrijednost i značaj postojećih postrojenja, instaliranih kapaciteta, akumuliranih stručnih i vrlo specifičnih znanja i vještina kao i tržišnog potencijala i brenda trebalo bi u svakoj ozbiljnoj i odgovornoj analizi posebno vrednovati.
Sindikati i branitelji Petrokemije svjesni su situacije u kojoj se tvrtka nalazi, svjesni su i stanja državnih financija. Spremni smo surađivati i aktivno sudjelovati u svim procesima koji će uslijediti, ali nikada nećemo prihvatiti ništa što bi moglo dovesti u pitanje radna mjesta i proizvodnju od iznimnog značaja za hrvatsku poljoprivredu, transport, energetiku i sveukupno hrvatsko gospodarstvo – što god Vi o tome mislili’, stoji u priopćenju sindikata.

najčitanije