Sigurno u prometu u Gvozdu

imp

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece o poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i ove školske godine provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.
Tako će u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Služba za prevenciju Ravnateljstva policije, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom i partnerima (Općina Gvozd, DVD Topusko, DVD Gvozd, Zavod za hitnu pomoć Sisačko-moslavačke županije, Auto klub Sisak, Jumicar, Centar 112 i drugi), u utorak, 11. listopada 2016. godine od 10 do 13.30 sati, na prostoru školskog igrališta Osnovne škole Gvozd, provesti već tradicionalnu preventivnu akciju „Poštujmo naše znakove“, odnosno niz preventivno-edukativnih aktivnosti namijenjenih djeci – polaznicima nižih razreda osnovnih škola iz Gvozda i Topuskog, ali i senzibiliziranju šire javnosti.
Program će započeti u 10 sati u Domu kulture u Vrginmostu, gdje će biti prikazana kazališna predstava u izvedbi Dječjeg kazališta Smješko.
Potom je planirano da se od 10.45 do 13.30 sati na školskom igralištu Osnovne škole Gvozd sa zanimljivom opremom, službenim i specijalnim vozilima te motociklom, prisutnima predstave policajci, vatrogasci, hitna pomoć, Centar 112, zatim Auto klub Sisak s malim prometnim poligonom za bicikle „Vozi sigurno – vozi spretno“ te „pijanim naočalama“, kao i djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ iz Zagreba i policijski službenici Policijske uprave međimurske, koji bi uz korištenje Mobilnog centra za prevenciju proveli radionicu “Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari“.
Za učenike nižih razreda osnovnih škola Jumicar (program prometne kulture za najmlađe) na prometnom poligonu organizira zanimljivu edukativnu radionicu – 10 električnih automobila na poligonu s vertikalnom i horizontalnim signalizacijom.
Posjetiteljima će zasigurno biti atraktivna pokazna vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Topusko i Hitne pomoći „Spašavanje stradalog iz slupanog vozila“, predviđena u 11.40 do 12 sati, u kojoj će biti prikazana kompletna intervencija vatrogasaca i hitne pomoći – od poziva, dolaska navalnim vozilom na mjesto nesreće, rezanje slupanog vozila i izvlačenje ozlijeđenog vozača, preuzimanje vozača od strane hitne pomoći i odvoz, na kraju vozilo se zapali i ponovnom intervencijom vatrogasaca se ugasi.

najčitanije