Sezonsko zapošljavanje na moru (privremeno) smanjilo i broj nezaposlenih u sisačkom HZZ

ibb

U proteklih mjesec dana broj nezaposlenih na području Siska i Banovine smanjio se za 2,3%. Sada je u evidenciji Područnog ureda Sisak HZZ-a registrirano 10.699 nezaposlenih osoba.
Broj nezaposlenih manji je u svim ispostavama PU Sisak: u Ispostavi Dvor za 3,2%, Ispostavi Glina za 1,5%, u Ispostavi Gvozd za 4,9%, Ispostavi Hrvatska Kostajnica za 6,1%,Ispostavi Petrinja za 0,5%, Ispostavi Sisak za 1,9%, Ispostavi Sunja za 4,6% te Ispostavi Topusko za 3,6%.

Struktura nezaposlenih već godinama se ne mijenja, kako obzirom na razinu obrazovanja tako i obzirom na dob: u evidenciji je najveći udio čine osobe s trogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem i stariji od 50 godina.

Tijekom lipnja se u evidenciju nezaposlenih Područnog ureda Sisak prijavilo novih 736 osoba, što je upola manje u odnosu na mjesec dana ranije. Od ukupnog broja novoprijavljenih, zravno iz radnog odnosa došlo je 448 osoba, a većina ih je prestala raditi zbog isteka ugovora na određeno vrijeme.

U lipnju je 731 osoba uspjela naći posao (700 u Hrvatskoj i 31 u inozemstvu). Od toga je 313 osoba zaposleno na području Siska i Banovine, odnosno na području koje pokriva Područni ured Sisak. Među novozaposlenima je 111 osoba bez radnog iskustva.

Područnom uredu Sisak prijavljeno je 326 slobodnih radnih mjesta i to prema rodu zanimanja: za stručnjake i znanstvenike (19), za inženjere, tehničare i srodna zanimanja (71), za uredske i šalterske službenike (35), za uslužna i trgovačka zanimanja (43), poljoprivrednici, šumari, ribari,lovci (1), za zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji (44), za rukovatelje strojevima vozilima (20) i za jednostavna zanimanja (90).

Najbrojnije potrebe za radnicima prijavljene su iz djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (58 potreba), javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje (55 potreba), prerađivačka industrija (54 potrebe) i građevinarstvo (38 potreba).

U lipnju su na sezonskim poslovima na moru u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zaposlena 223 radnika iz evidencije PU Sisak.
Ukupno je u ovoj godini, zbog sezonskog zapošljavanja na moru, brisano iz evidencije 671 osoba.

najčitanije