Šest nagrada „Suncokret ruralnog turizma“ stiglo u našu županiju

imp

Suncokret Ruralnog Turizma Smž 7

Već 11 godina Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ dodjeljuje priznanja „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“.
Ove je godine za priznanja bilo 197 kandidata, a među 86 dobitnika povelja ili posebnih priznanja, nalazi se 6 predstavnika Sisačko-moslavačke županije.

 

Zlatnu povelju u kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka osvojila je Vinarija Trdenić, Srebrnu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija osvojila je Moslavačka priča, Srebrnu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojila je Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Brončanu povelju u kategoriji Moderna (ruralna) domaćinstva osvojila je Drvena kuća Babylonica, Brončanu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva osvojila je Ruralna kuća Trnovka, a Brončanu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojila je Muzejsko zavičajna zbirka Grada Novske – Muzejska zbirka Sajko.

 

Dobitnike priznanja primio je župan Ivan Celjak sa suradnicima, koji je tom prilikom istaknuo kako je u prošloj godini zabilježen porast broja noćenja na području Sisačko-moslavačke županije, ostvareno je 68 647 noćenja, što je također jedan od pokazatelja kako se turizam razvija.

 

S preuzimanjem upravljanja Županijom, prije dvije i po godine, određeno je nekoliko ciljeva. Neki su od njih bili nametnuti, zbog potresa, jer je sanacija posljedica potresa bila prvi prioritet.

„Međutim, mi smo istovremeno razvijali sva područja za koja je nadležna SMŽ, zdravstvo, obrazovanje, socijalnu skrb, cestovnu infrastrukturu i gospodarstvo, čiji je dio i turizam.“, istaknuo je župan dodajući da svojim radom naši pružatelji usluga razvijaju čitavu Županiju, a rezultatima rada doprinose njenoj promidžbi.
„Sisačko – moslavačka županija podupire brojne manifestacije, u kojima sudjeluje županijska Turistička zajednica. Potpuno novi smjer rada turističke zajednice u dijelu projekata i manifestacija, a podupiremo ih sa 70 000 € godišnje.”, rekao je župan.

 

 

Manifestacije koje promoviraju županiju

“I ove godine imat ćemo i Festival srednjih škola, Palačinka kup, Street Food Festival, koji smo prošle godine održali i u Sisku i u Kutini.

Podupiremo financijski i Voloderske jeseni, Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici, a za ovu godinu imamo i novi program manifestacija koje će uz Moslavina koji ćemo također financijski poduprijeti, našim sugrađanima i posjetiteljima ponuditi nešto novo u prezentaciji naših autohtonih sorti i drugih prednosti krajeva naše županije.”

 

Predsjednica udruge „Klub članova Selo“, Dijana Katica rekla je kako nagrada nije samo priznanje, nego, zahvaljujući medijima, predstavlja i jednu dugoročnu promidžbu koja ide u svijet. Naglasila je ozbiljan pristup ocjenjivanju, s obilaskom svih kandidata i radom povjerenstva u kojem su uz turističke djelatnike i predstavnici kulture, arhitekture, poljoprivrede, ruralnog razvoja i filma.

“Mi stvaramo mrežu dobitnika „Suncokreta“, ostajemo s većinom njih u stalnom kontaktu, provodimo različite edukacije, učimo ih kako interpretirati vlastiti proizvod“, zaključila je Dijana Katica.

 

 

Tomislav Trdenić, dobitnik Zlatne povelje, rekao je kako je priznanje zapravo poticaj za budućnost, za nastavak rada:

„Takvih nagrada treba biti što više, trebamo imati potporu od lokalnih i regionalnih zajednica. Trebamo se što više nalaziti, družiti, razmjenjivati ideje, kao što danas radimo.“

 

 

 

Foto- SMŽ

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije