Šećer s inkluzivnom porukom

imp

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije godinama kroz projektne aktivnosti i poticajne mjere zapošljavanja doprinosi i daje podršku socijalnom uključivanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom kako bi im pomogla u prevladavanju socijalne isključenosti i povećanju njihove zapošljivosti.
Uz 4 zaposlene osobe s invaliditetom u Udruzi svoje novo radno mjesto od 1.lipnja našla je i Petrinjka Rozana Pentek. Danas u 41. godini života sa 100%tjelesnim oštećenjem koje je nastupilo u njenoj 28. godini nakon moždanog udara, provela je 12 godina na zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena osoba s invaliditetom dok joj prošle godine Udruga nije dala mogućnost da radi 6 mjeseci kroz mjere javnih radova u Glinenoj priči. Kako im ove godine nisu odobreni javni radovi za iste osobe s invaliditetom Udruga je iskoristila poslovnu priliku i za Rozanu Pentek od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tražila dodjelu državne potpore za sufinanciranje zapošljavanja za 75% ukupnog troška plaće (bruto II) za 12 mjeseci.
Sljedećih 12 mjeseci Rozana će raditi na punjenju ugostiteljskog šećera koje je ujedno i prvi pokušaj Udruge da krene u društveno poduzetništvo i gospodarsku djelatnost. Udruga koristi prigodu pozvati i ovim putem sve ugostitelje s područja Sisačko-moslavačke županije i šire da se jave u Udrugu na broj telefona 091/6194 518 i naruče šećer za svoje ugostiteljske lokale, jer osim što mogu staviti logotip svog lokala, mogu naručiti od Udruge šećer i s inkluzivnim porukama s ciljem senzibilizacije javnosti za socijalno uključivanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Svojom narudžbom omogućit će ujedno Udruzi da isfinancira preostalih 25% posto plaće za zaposlenu osobu s invaliditetom.
„Zahvalna sam udruzi što mi je omogućila ponovo zapošljavanje. Sretna sam što mogu biti društveno korisna, a i također osobno što nisam osuđena na svoja 4 zida kuće. Kao i svi drugi zaposleni sada se veselim svakom novom danu i da idem na svoje radno mjesto“ – priča Rozana uopće ne spominjujući financijsku sigurnost: „jer, iako novci dobro dođu, veće mi je zadovoljstvo odlazak iz kuće i ulazak u svaki novi radni dan“-završava Rozana Pentek.

šećer 3 šećer 2
Zapošljavanje osoba s invaliditetom još uvijek je gorući problem u Republici Hrvatskoj. Prema podacima iz Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom koji se vodi pri HZMO-a vidljivo je da je s 31. prosincem 2018. godine zaposleno tek 10.836 osoba s invaliditetom od čega 3200 tijekom 2018. godine. Poslodavci u Hrvatskoj još uvijek se radije odlučuju za plaćenje kazni i neispunjavanje obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom iako je dokazano da su oni puno motiviraniji i savjesniji kao radna snaga u odnosu na druge zaposlenike.

foto – UOSI SMŽ

najčitanije