SDP VI. izborne jedinice o paketu zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta

imp

261020211635208578.jpeg

Priopćenjem za medije o paketu zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta od posljednica krize uvjetovane koronavirusom i potresom u Zagrebu koje je u saborsku proceduru uputio SDP, oglasio se SDP VI. izborne jedinice.
Priopćenje prenosijemo u cijelosti.
„SDP je uputio jučer u saborsku proceduru svoj Paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta od posljedica krize uvjetovane koronavirusom i potresom u Zagrebu. Građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, a proteklih dana mnogi ljudi ostali su bez posla i bez prihoda za svoje obitelji.
Na početku želimo zahvaliti svima koji su na prvoj liniji obrane od virusa i koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili naše i pozivamo ostale građane da se striktno pridržavaju propisanih mjera i uputa za borbu protiv koronavirusa.
Hrvatska nema vremena za čekanje. Prije dva tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo. Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Na mnogim mjerama koje smo mi predložili i na kojima inzistiramo, inzistiraju i sami poduzetnici i građani pogođeni krizom.
Glavni cilj SDP-ovog Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo.
Prvi cilj nam je brzo i učinkovito rješavanje teškog položaja radnika koji je uvjetovan krizom s koronavirusom, stoga smo poslali u proceduru zakone kojima predlažemo isplatu naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kuna, kao i povećanje naknade za samoizolirane radnike.
Naš prijedlog je da osnovica bude na razini prosječne plaće, dakle duplo veća nego sad. Predlažemo i povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kuna kako bi poduzetnici, koji su u mogućnosti, mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, a tražimo i plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize.
Kao socijaldemokrati moramo istaknuti kako je nedopustiva najava Vlade o smanjenju radničkih prava. Kriza uzrokovana koronavirusom ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda.
Drugi cilj SDP-a je smanjenje, a ne samo odgoda podmirenja poreznih i drugih obveza za sve poduzetnike i obrtnike, stoga su u saborsku proceduru poslani i zakoni koji osiguravaju prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit, oslobađanje od plaćanja doprinosa te prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste, odnosno obrtnike i iznajmljivače.
Treći cilj je osiguranje lakšeg pristupa kapitalu za tekuću likvidnost, posebno za isplatu plaća radnicima i održavanje poslovnog procesa. Zato SDP predlaže moratorij na kredite te suspenziju zatezne kamate.
Četvrti cilj je prilagodba fiskalne politike u funkciji provedbe gospodarskih i drugih mjera za ublažavanje posljedica krize, pa je u proceduru upućen i zakon kojim se predlaže da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalac kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza i dijelili teret krize sa svima.
Kroz predložene mjere predlažemo Vladi i obustavu plaćanja parafiskalnih nameta, barem ovih najvećih dok traje kriza, suspenziju svih planova zapošljavanja u državnoj upravi, javnim poduzećima i ustanovama te obustavu svih planova javnih nabava, koje nisu u funkciji borbe protiv COVID-19.
Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebno je početi donositi odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još nije kasno.“, stoji u pripćenju kojeg potpisuje Davorko Vidović, politički tajnik SDP-a i koordinator VI. Izborne jedinice.

najčitanije