Savršeni na malo drugačiji način

imp

Međunarodna Down syndrom organizacija proglasila je 21. ožujak Svjetskim danom Down syndroma (WDSD). Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije uoči Svjetskog dana organizirala je u četvrtak, 19.ožujka u Galeriji Sveti Kvirin Doma kulture Kristalna kocka vedrine Sisku druženje, razmjenu iskustava i stručno predavanje mr.sc. Dinka Vuković, dipl.ing., predsjednice Hrvatske zajednice za Down sindrom, tajnica Europske down sindrom asocijacije (EDSA) i majke 14-godišnjeg dječaka Filipa sa sindromom Down.

Tema je bila integracija i inkluzija djece sa sindromom down predškolske i školske ustanove u Sisačko-moslavačkoj županiji, uz predstavljanje tih mogućnosti kroz primjere iz drugih sredina gradova Hrvatske, ali i europskih zemalja.
Prema Izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o osobama s invaliditetom u Hrvatskoj živi više od 1 500 osoba s Down sindromom od kojih je 55% djeca i mladi od 0 do 19 godina. U Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirane su 43 osobe sa sindromom Down, a u članstvu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je trenutno 16 osoba s Down syndromom u rasponu od 42-ije godine života do najmlađe članice koja ima svega 17 mjeseci.

Savršeni na malo drugačiji način - 02

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života
Postavljanje dijagnoze sindroma Down u novorođenog djeteta, bitno mijenja život roditelja i čitave obitelji. Stoga je važna dobra informiranost o tom poremećaju, poteškoćama koje nosi, izazovima koji obitelj očekuju, kao i podrška šire zajednice. Osobe sa sindromom Down dio su naše zajednice, bave se raznim aktivnostima, pohađaju školu, a neke su i zaposlene. Žive s obiteljima, ili s prijateljima, a neki i samostalno. Mogućnosti za osobe sa sindromom Down danas su daleko veće nego u prošlosti, temeljem odmicanja tradicionalno postavljenih granica. Kvalitativni pomaci plod su zajedničkih napora roditelja, stručnjaka i šire zajednice.

Uz Dinku Vuković, tribini je nazočila i Natalija Belošević predsjednica Udruge sindrom Down Zagreb koja je nazočne pozvala na središnje obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koji će se tijekom subote i nedjelje, 21. i 22.ožujka 2015.g. održati u Zagrebu, u parku Zrinjevac.

najčitanije